České akcie letos posílily jen o procento, srážel je slabý ČEZ

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

České akcie letos posílily podle indexu PX zhruba o jedno procento, index ukončil rok na 956 bodech. Nejvíce ovlivnil vývoj indexu pokles akcií elektrárenské společnosti ČEZ, které ztratily čtvrtinu hodnoty. Mezi nejziskovější patřily akcie Erste Group, Cetinu či Unipetrolu. Naopak akcie NWR přišly o 77 procent. Ty ale nehrají v indexu velkou roli. Loni i předloni ztratily české akcie podle PX téměř pět procent.

„Rok 2015 byl pro výnosy na akciových trzích jedním z nejhorších od finanční krize. Příčiny jsou ve zpomalující se čínské ekonomice, snižujícím se růstu zisků firem či v ukončení kvantitativního uvolňování v USA. Výkonnost světových indexů tak byla smíšená. V obdobném duchu uzavírá rok 2015 i pražská burza. Více vydělaly investice do indexů západoevropských, jež reagovaly na ekonomické stimuly Evropské centrální banky,“ řekl analytik společnosti Colosseum František Bostl.

První pololetí bylo na pražské burze tradičně živější kvůli dividendám. V té době nastávají rozhodné dny pro výplatu dividend u řady zajímavých titulů. Zbytek roku na domácí burze už nebývá pro investory tak atraktivní. To se podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové potvrdilo i letos. Navíc pražské burze v druhém pololetí ublížil globální vývoj. Investoři se nejprve strachovali o osud Řecka a následně trhy potrápila nervozita přicházející z čínského akciového trhu.

Akciový index PX v posledním roceAkciový index PX v posledním roceAkciový index PX v posledním roce | bruner@mf.cz

Jedním z hlavních důvodů nízké výkonnosti indexu PX byl propad ceny akcií ČEZ. Ty letos oslabily o více než čtvrtinu. Svým pětinovým podílem v indexu tak snížily výkonnost hlavního indexu pražské burzy o pět procent. Akcie ČEZ jsou podle Bostla nyní konfrontovány s nízkými cenami energií na evropském i světovém trhu a investoři se obávají o udržitelnost dividendové politiky firmy, díky níž se ČEZ stal oblíbeným aktivem tuzemských investorů.

Zábavnímu průmyslu se letos také nedařilo. Sázková kancelář Fortuna odepsala 33 procenta. Akcie CME, vlastníka TV Nova, ztratily 3,5 procenta. Dalším poraženým byla těžařská společnost NWR (minus 77 procent), které hrozí reálný bankrot v příštím roce, a výrobce lihovin Stock Spirits (minus 37 procent). Ten v průběhu roku oznámil snížené výhledy pro následující období.

Bankám se dařilo

Bankovní tituly letos posilovaly. Nejvíce akcie Erste Group, které rok uzavírají se ziskem téměř 47 procent. Příští rok se očekává i obnovení výplaty dividend. Komerční banka si připsala nárůst přes pět procent a vedle toho vyplatila investorům dividendou dalších 5,6 procenta. Pojišťovací skupina VIG, další zástupce finančního sektoru, naopak ztratila téměř 34 procent.

Posilovaly také akcie Pivovarů Lobkowicz (19 procent), Unipetrolu (23,5 procenta), Cetinu (33 procent), O2 (deset procent), Pegasu Nonwovens (13 procent) a Philip Morris ČR (12 procent).

Vysoké dividendy zůstávají

V roce 2015 tak na pražské burze převažovaly smutné investiční příběhy nad těmi optimistickými. Burza je ale silná z pohledu dividend. V Praze se totiž obchodují akcie řady již zavedených společností, které nemají jako primární cíl další expanzi. Díky tomu jim zbývají peníze na výplatu slušných dividend. V průměru se čtyřprocentním dividendovým výnosem patří pražská burza k vůbec neštědřejším trhům ze zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), kde je průměr kolem dvou procent, upozornila Šichtařová. Index PX - TR, který navíc poměřuje i výnosy z dividendy, letos končí v plusu se ziskem 5,1 procenta.

České akcie by mohly v příštím roce mírně posílit. Největší růst očekávají analytici, které oslovila ČTK, od společností vyplácejících dividendy, tedy ČEZ, Komerční banky, O2 či Philip Morris CR. Černými koňmi by se podle nich mohly stát akcie Unipetrolu a Kofoly. Naopak akcie NWR, Cetinu či pivovarů Lobkowicz zřejmě na pražské burze skončí.