ČEZ snížil dividendu, stát získá méně

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: E15 Anna Vackova

Energetická společnost ČEZ vyplatí z loňského zisku dividendu 45 korun na akcii. Je to o pět korun méně než loni. Majoritní vlastník, kterým je stát, tak obdrží zhruba 16,9 miliardy korun, loni získal o dvě miliardy více. Celkem ČEZ na dividendách vyplatí 24,2 miliardy korun. Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti.

Dividenda tvoří asi 59 procent z konsolidovaného zisku po zdanění. Je tak v souladu s dividendovou politikou ČEZ, podle které je výplatní poměr dividend 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku.

Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 2. červenec. Valná hromada dnes zároveň schválila účetní závěrku ČEZ za rok 2011. Tantiémy členů představenstva a dozorčí rady činí 25,5 milionu korun.

„Dividenda 45 korun na akcii je v souladu s návrhem managementu. Jedná se o všeobecně očekávanou hodnotu, s kterou akcionáři počítali, tedy nejde o žádné překvapení,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka s tím, že jde o meziroční pokles o pět korun. „Vzhledem k tomu, že hospodaření ČEZu není v poslední době úplně famózní, a potýká se hlavně s nízkými cenami elektřiny na trzích, tak se jedná o solidní dividendu pro akcionáře, kteří jsou zvyklí na její pravidelné inkasování,“ dodal Hatlapatka.

Loňský zisk ČEZ klesl meziročně o 13 procent na 40,8 miliardy korun. Loni bylo kvůli vyššímu zisku v roce 2010 vyplaceno na dividendách zhruba 27 miliard korun. Dividenda na jednu akcii činila loni 50 Kč. Letos čeká ČEZ čistý zisk 41 miliard korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Vývoj akcií ČEZ za posledních pět let:Akcie ČEZAkcie ČEZ | holusa@mf.cz