Čínská centrální banka si připravila pojistku proti silnému dolaru

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Zvýšení amerických úrokových sazeb se v Pekingu očekávalo s úzkostí. Následné posílení amerického dolaru by totiž mohlo zásadně dopadnout na čínské exportéry, kteří tlačí nahoru zpomalující růst hrubého domácího produktu. Doposud totiž pekingská centrální banka svazovala hodnotu své domácí měny právě s kurzem amerického dolaru.

V polovině prosince proto přišlo z Pekingu prohlášení, podle kterého se jüan nově naváže na koš třinácti světových měn, včetně eura, japonského jenu nebo britské libry. Jejich váha v tomto mixu se má určovat podle objemu vzájemného obchodu s Čínou. Podle serveru Politico by nové opatření mohlo v dlouhodobém horizontu snížit čínskou poptávku po americkém dolaru a dluhopisech pro udržování vlastní měnové politiky.

To by mohlo Číně pomoci v jejím dlouhodobém cíli ustanovit jüan jako světovou rezervní měnu srovnatelnou s dolarem. Nový nástroj čínské měnové politiky se pozorně sleduje v Evropě i Spojených státech, protože snaha o další umělé snižování hodnoty jüanu by mohla vyústit ve velkou nestabilitu trhů.

Krok Pekingu může znamenat komplikace pro Evropskou centrální banku. Dříve mohla v případě růstu hodnoty dolaru očekávat i více či méně odpovídající růst hodnoty jüanu. S novým čínským nástrojem ovšem může k devalvaci čínské měny dojít i v případě posilování dolaru k euru. To může dále poškozovat snahy evropských států o opětovné nastartování ekonomik pomocí exportu.