Čínská měna se stane součástí koše hlavních měn nejdřív na podzim 2016

čínský jüan

čínský jüan Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní měnový fond (MMF) se rozhodl ponechat složení svého koše hlavních světových měn beze změny minimálně do října příštího roku. Finančním trhům tak poskytne více času na to, aby se připravily na možné rozšíření koše o čínský jüan. MMF na základě skladby koše hlavních světových měn odvozuje hodnotu své měnové a účetní jednotky nazývané zvláštní práva čerpání (SDR).

Vedení fondu by o možném zařazení čínského jüanu do měnového koše mělo jednat letos v listopadu. Odborníci MMF již ve zprávě ze začátku srpna uvedli, že čínská měna by se neměla stát součástí koše dříve než v říjnu 2016. Peking doufal, že MMF zařadí jüan do svého koše hned od 1. ledna příštího roku, podle zprávy expertů by ale takový krok mohl mít negativní dopady na finanční trhy během prvního dne obchodování v novém roce.

Peking podle agentury Reuters začal vyvíjet značné diplomatické úsilí, aby jüan do měnového koše prosadil. Tato snaha je součástí jeho dlouhodobé strategie snížit závislost na americkém dolaru.

Čína je přesvědčena, že si zařazení do měnového koše SDR zaslouží, protože má druhou největší ekonomiku na světě

Čína tento měsíc omezila kontrolu nad svou domácí měnou a umožnila jí výraznější pokles. MMF minulý týden tento krok chválil a označil ho za posun směrem k volně plovoucímu kurzu. Devalvace jüanu však vyvolala obavy z měnové války a vedla k obviněním, že Peking poskytuje nepoctivou výhodu čínským exportérům.

Čína je přesvědčena, že si zařazení do měnového koše SDR zaslouží, protože má druhou největší ekonomiku na světě. Používání jüanu však není tak rozšířené, jako je tomu v případě amerického dolaru, eura, britské libry a japonského jenu, které nyní měnový koš SDR tvoří.

Někteří ekonomové si myslí, že zařazení jüanu do koše SDR by výrazně podpořilo čínskou ekonomiku, protože by vedlo k posílení zahraniční účasti na čínských finančních trzích.

Lukáš Kovanda: Peking míří do války