Čínské akcie zažily nejlepší den od loňského srpna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Čínské akcie dnes výrazně posílily, a to navzdory středečnímu zhoršení ratingu Číny. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, si připsal 1,8 procenta a uzavřel na 3485,66 bodu. Zažil tak nejlepší den od loňského srpna.

K růstu přispěly naděje, že společnost MSCI zařadí akcie čínských podniků do svého indexu pro rozvíjející se trhy. Dobře si dnes vedl rovněž čínský jüan, který se vůči americkému dolaru vyšplhal na nejvyšší úroveň za téměř dva měsíce, napsala agentura Reuters.

"Šance na zařazení do indexu MSCI se pro rok 2017 velmi výrazně zvýšily," uvedla ve středeční zprávě makléřská firma China Securities. V loňském roce společnost MSCI čínské akcie do svého indexu odmítla zařadit. Upozornila, že Čína musí uskutečnit další kroky, aby byly její finanční trhy přístupnější pro zahraniční investory.

Náladu na akciovém trhu podle všeho zásadně nezasáhlo středeční rozhodnutí mezinárodní ratingové agentury Moody's zhoršit úvěrové hodnocení Číny o jeden stupeň.

Moody's svůj krok vysvětlila předpokládaným zpomalováním hospodářského růstu a pokračujícím růstem dluhu. Čínské ministerstvo financí nicméně tvrdí, že Moody's nadhodnocuje ekonomická rizika a že snížení ratingu bylo založeno na "nevhodné metodologii".