VW s čínským partnerem vyrobí 100 tisíc elektromobilů ročně

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: reuters

Německá firma Volkswagen a čínská skupina JAC Motor začnou společně vyrábět elektromobily. Podle svého dnešního prohlášení dostaly povolení od čínských regulačních orgánů.

Automobilky v rámci společného projektu za 5,1 miliardy čínských jüanů (17,4 miliardy korun) ročně vyrobí 100 tisíc aut na čistě elektrický pohon. Podle mluvčího firmy Volkswagen ještě musí být doladěny některé administrativní postupy.

Německá automobilka je v Číně největším zahraničním výrobcem aut. Obrat směrem k elektrickým vozům prosazuje čínská vláda. Chce tak bojovat proti silnému znečištění vzduchu smogem v zemi.

Volkswagen již v Číně spolupracuje se skupinami China FAW Group Corp a SAIC Motor Corp. Před časem německá společnost uvedla, že hodlá v Číně do roku 2020 prodávat 400 tisíc "aut na nové energie", což je kategorie, která zahrnuje vozy na elektřinu a hybridní vozy na benzin a elektřinu.

Chce tak naplnit přísná čínská pravidla týkající se pohonných hmot a emisí. Vozy vyrobené ve spolupráci s JAC Motor půjdou nad rámec tohoto čísla.

Video placeholde
Volkswagen, reportáž, david bureš, výroba, auto.cz • auto.cz