Čínské akcie zaznamenaly výrazný pokles. Způsobila ho pandemie, ale i inflace

Video placeholde

Čínské akcie v pondělí zaznamenaly nejvýraznější pokles za téměř měsíc. Vedle protipandemických omezení k tomu přispěly mimo jiné tovární a spotřebitelská inflace.

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, oslabil o 3,1 procenta na 4100,07 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite odepsal 2,6 procenta na 3167,13 bodu. Oba indexy za sebou mají nejhlubší pokles od 15. března.

Pevninská Čína v neděli ohlásila 27 595 nově nakažených koronavirem, z čehož 26 411 lidí nevykazuje příznaky onemocnění. „Vzhledem k tomu, že se vláda tvrdošíjně drží své politiky nulové tolerance vůči covidu-19, rostou obavy, že se prodloužená uzávěra může rozšířit i do dalších velkých průmyslových měst, a zhorší už tak pochmurné vyhlídky čínského růstu,“ uvedl analytik trhu Jeffrey Halley ze společnosti OANDA .

Automobilka Nio kvůli pandemické situaci pozastavila výrobu elektromobilů, zatímco čínský výrobce baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology (CATL) zavedl ve své hlavní továrně systém „uzavřeného řízení“, aby ji udržel v chodu. Akcie Nio dnes na burze v Hongkongu odepsaly zhruba o procent, zatímco akcie CATL v Šen-čenu odepsaly 7,3 procenta.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Akcie firem zabývajících se novými energiemi se propadly o 5,5 procenta, segment vozů s alternativním pohonem odepsal 6,5 procenta, klasické automobilky klesly o 4,7 procenta.

Náladu na trhu zhoršil vývoj indexu produkčních cen, který v březnu meziročně vzrostl o 8,3 procenta, což znamená zmírnění růstu z únorových 8,8 procenta. Index spotřebitelských cen se téhož měsíce meziročně zvýšil o 1,5 procenta, což je nejrychlejší tempo za poslední tři měsíce.

Čína včas zintenzivní politická opatření na podporu ekonomiky a zároveň se bude zabývat novými stimulačními plány, citovala v pátek státní média premiéra Li Kche-čchianga.