Čínský Ant ze skupiny Alibaba nabídne akcie v Hongkongu i Šanghaji

Finanční firma Ant ze skupiny Alibaba plánuje vstup na burzu v Hongkongu a Šanghaji.

Finanční firma Ant ze skupiny Alibaba plánuje vstup na burzu v Hongkongu a Šanghaji. Zdroj: Profimedia

Nejznámější čínský podnikatel a zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma
Finanční firma Ant ze skupiny Alibaba nabídne akcie současně v Hongkongu a Šanghaji.
Finanční firma Ant ze skupiny Alibaba plánuje vstup na burzu v Hongkongu a Šanghaji.
Alibaba vstoupila na burzu v Hongkongu loni
Zakladatel Alibaby Jack Ma
7
Fotogalerie

Čínská Ant Group ze skupiny Alibaba zahájila proces na souběžný vstup na akciové burzy v Hongkongu a Šanghaji. V pondělí to bez dalších detailů, jako je velikost a přesný termín nabídky, oznámila sama společnost. Primární nabídka akcií Ant je jednou z nejočekávanějších na světě a mohla by letos být jednou z největších, uvedla agentura Reuters.

Ant už má status nejhodnotnějšího technologického jednorožce na světě. Za jednorožce se označují začínající soukromé firmy, jejichž hodnota překonala jednu miliardu dolarů (23,2 miliardy kroun). Společnost uvedla, že nabídky akcií jí pomohou urychlit digitalizaci služeb v Číně, rozvoj na globálních trzích s jejími partnery a investice do technologie a inovací.

V Šanghaji plánuje firma nabídku na trhu Star Market, který je obdobou amerického technologického trhu Nasdaq. Primární nabídka firmy by měla posílit status obou měst, tedy Hongkongu a Šanghaje, jako center kapitálového trhu. Ant bude první firmou s akciemi na obou burzách.

Šanghajský Star Market byl spuštěn loni v červnu a je zřejmě nejodvážnějším pokusem Číny o reformu kapitálového trhu. Burza v Hongkongu uskutečnila v roce 2018 reformy, které podpořily vstup technologických firem s akciemi, které mají různá hlasovací práva, a mladých biotechnologických společností na hongkongský trh.

Ant Financial se oddělila od čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding v roce 2011. Původně se jmenovala Alipay, po oddělení se však přejmenovala. Alibaba vlastní v Ant podíl 33 procent. Při posledním kole získávání peněz od investorů v roce 2018 byla firma ohodnocena na 150 miliard dolarů. Malé obchody na sekundárním trhu koncem minulého roku ohodnotily firmu na 200 miliard dolarů.

Ant má dominantní postavení na čínském trhu s mobilními platbami. Nabízí půjčky, platby, pojištění a správu aktiv prostřednictvím mobilních aplikací. V posledních letech firma silně investovala do poskytovatelů plateb v jihovýchodní Asii a Evropě s cílem nabídnout finanční služby více uživatelům po celém světě. Loni koupila britskou platební firmu WorldFirst. Spolu se svými partnery nabízí služby více než jedné miliardě uživatelů po celém světě.