Čtvrtletní zisk impéria Warrena Buffetta by pokryl půlroční výdaje Česka. Pomohly Apple i Coca-Cola

Warren Buffett se svým oblíbený nápojem

Warren Buffett se svým oblíbený nápojem Zdroj: Reuters

Warren Buffett aneb smysl pro hru
Recept na úspěch Warrena Buffetta, jednoho z nejúspěšnějších investorů na světě, je prostý: investovat do podhodnocených firem s dobrým vedením.
Buffett je podle agentury Reuters zřejmě nejobdivovanějším investorem světa.
Warren Buffett
Warren Buffett
9
Fotogalerie

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk na takřka 30,2 miliardy dolarů, tedy přibližně 674 miliard korun.  O více než 80 procent tak firma překonala svůj zisk za stejné období loňského roku, kdy Buffettovo impérium vydělalo 16,5 miliardy dolarů, tedy přibližně 370 miliard dolarů. Důvodem byl podle tiskové zprávy firmy růst hodnoty jejích akciových investic.

Buffettovi se vydařila většina jeho nejvýznamnějších investic, akcie největší državy jeho portfolia, technologické firmy Apple, vystoupaly během kvartálu o 26 procent vzhůru, o více než deset procent podražily i akcie Coca-Coly. Ačkoli čtvrtletní účetní zisk se kupříkladu blíží téměř polovině dříve plánovaných výdajů českého státního rozpočtu na letošní rok, sám Buffett je znám tím, že účetní zisky z rostoucích cen investic považuje za méně relevantní kvůli volatilitě i faktu, že investice nejsou k datu výsledků proměněny v hotovost.

Provozní zisk, který Buffett naopak považuje za lepší ukazatel výkonů podniku, však meziročně klesl o takřka třicet procent na bezmála 5,5 miliardy dolarů. "Během třetího čtvrtletí bylo použito přibližně 9 miliard dolarů na odkup vlastních akcií společnosti," uvádí dnešní tisková zpráva Berkshire Hathaway k výsledkům firmy. 

Společnost tak ve srovnání s předchozím čtvrtletím zhruba zdvojnásobila odkup svých vlastních akcií na trhu, celkově jich vlastní za téměř 16 miliard dolarů. Už zkraje letošního roku přitom Berkshire uvedla, že zvýší intenzitu odkupu v případě, že bude akcie z pohledu firmy relativně vůči majetku levná a Buffettovo impérium bude zároveň disponovat dostatečným objemem hotovosti. 

Od vrcholu pandemické neurózy ve druhé polovině letošního března posílily akcie samotné Berkshire Hathaway o zhruba 28 procent, rostly tak pomaleji než celý trh, který podražil zhruba o dvojnásobek. Jedna akcie ovšem na burze aktuálně stojí kolem 313 tisíc dolarů, což ji prakticky vylučuje ze zorného pole drobných investorů.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 90 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy.