Další rána ruskému rozpočtu? Kremlu začíná vadit příliš silný rubl

Lidé sledují vývoj cen rublu

Lidé sledují vývoj cen rublu Zdroj: ctk/ap

Ruská měna od začátku roku posílila vůči dolaru o 15 procent a Moskvě kvůli tomu přibývají starosti. Podle ekonomického poradce prezidenta Vladimira Putina tento vývoj může snížit rozpočtové příjmy země, protože ta platby za nerostné bohatství obvykle inkasuje v dolarech. Situace není příznivá ani pro exportéry, zejména v oblasti zemědělství. Ruská centrální banka nicméně upozorňuje, že zásahy proti posilující měně v tuto chvíli nechystá.

Jeden dolar nyní vyjde na zhruba 65 rublů, ještě začátkem roku bylo potřeba ke stejnému nákupu o deset rublů více. K růstu ruské měny přispívá podle agentury Reuters zdražování ropy. Její cena má na stav ruského rozpočtu klíčový vliv, souběžné posilování rublu s sebou ovšem přináší nové komplikace.

„Z mého pohledu už začíná rubl posilovat až příliš, snižují se tím pak rozpočtové příjmy a prohlubují problémy,“ říká Putinův poradce Andrej Belousov.

Ruský prezident se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že příslušné úřady by měly začít přemýšlet o možných protiopatřeních. Centrální banka však prohlásila, že v současnosti nemá v plánu žádné zásahy do kurzu domácí měny.

Před necelými dvěma roky přitom centrální banka s intervencemi neotálela: důvodem byl tenkrát naopak příliš prudký propad ceny rublu.

Graphical visualization of market data.