Rusko prodá nejvíce pšenice, již druhý rok po sobě

Zdroj: CTK

Ruská federace se druhý rok po sobě udržela pozici největšího exportéra pšenice. Přeskočí tak Spojené státy americké, které v minulých padesáti letech tabulky ovládaly. Ve své zprávě to uvedlo americké ministerstvo zemědělství.

Podle studií získá Rusko šestnáct procent světového trhu, což bude znamenat nárůst půl druhého procentního bodu. Celkem se tak z federace do zahraničí dostane celkem 25,5 milionu tun pšenice. Za úspěšný export může především slabý rubl a dobré počasí, které zemědělství v Rusku přeje. Vyšších výnosů Rusové dosáhli také díky investicím do technologií, které zemědělci financovali z vysokých marží z let minulých.

Hlavní konkurent, Spojené státy americké, by měly dosáhnout tržního podílu necelých patnáct procent, Celkem mají USA vyexportovat asi 21 milionů tun pšenice. Světový trh má růst čtvrtý rok v řadě. Ceny pšenice se však tento měsíc pohybují na desetiletých minimech.

Poraženým je v současnosti Francie. Ta sice dohání náskok v produkci východoevropských zemí až v průběhu léta, už nyní je však jasné, že její podíl celosvětové klesne. Podle analytiků minimálně na jedenáct procent.

„Stav francouzské pšenice je nejhorší za posledních pět let, především kvůli letošním záplavám. Mnozí tak pochybují o její dostatečné kvalitě, která může trpět sníženou kvalitou, “ řekl pro Bloomberg Matt Ammerman ze společnosti INTL FCStone. Celkem by se úroda francouzské pšenice měla pohybovat kolem 34 milionů tun, avšak není jasné, kolik jí bude dostupné pro export.

Špatným vyhlídkám Francouzů napovídají také tendry na nákup pšenice Egyptem, který je největším importérem pšenice. Během prvních dvou zakázek obchodníci ani francouzskou produkci nenabízeli, kromě kvality také kvůli ceně. Ta je o patnáct dolarů vyšší, než u pšenice z Rumunska a Ukrajiny, kde se prodává za 165 dolarů za tunu.