Dalších čtyřicet procent, nebo čtvrtinový pád. Hádky kolem budoucnosti akcií Nvidia vrcholí

Nvidia letos totálně válcuje Wall Street a dala zapomenout na vše ostatní

Nvidia letos totálně válcuje Wall Street a dala zapomenout na vše ostatní Zdroj: Nvidia

Pokud by šlo „jen“ o zhruba třináct milionů uživatelů legendární investorské platformy WallStreetBets, byl by v současnosti výběr ideální akcie ke koupi naprosto triviální. Nejen že je totiž Nvidia na fóru za poslední týden zdaleka nejzmiňovanější akcií, ale vyhrává na celé čáře i v poměru pozitivních a negativních komentářů na svou adresu. Názory na akcii, která v posledních týdnech převrátila Wall Street naruby, všechna tradiční velká jména i témata burzy odložila ad acta a jen za letošek vydělala 65 procent, se nicméně různí a někteří z expertů věští v ročním výhledu akcii až čtvrtinový pád. 

„Už mě nebaví sledovat, jak to jde nahoru a já se držím zpátky. Většinu peněz mám v podílových fondech, ale cítím, že potřebuju naskočit do téhle akcie,“ dokumentoval nálady investorů během čtvrtečního obchodování, na jehož konci akcie po výsledcích posílily o více než šestnáct procent, uživatel traffik024 na fóru WallStreetBets.

Středečními výsledky Nvidia překonala očekávání trhu a jen do začátku pátečního obchodování burzovní hodnota společnosti vylétla vzhůru o bezmála 280 miliard dolarů. Nvidia dokázala například ve čtvrtém čtvrtletí oproti stejnému období minulého roku téměř zdesetinásobit zisky. Aktuálně je tak podle statistik companiesmarketcap.com čtvrtou nejhodnotnější firmou světa, přičemž doslova dýchá na globální trojku, saúdskoarabskou ropnou firmu Saudi Aramco. 

„Hlavní roli ve skvělé výkonnosti hospodaření hraje poptávka po specializovaných grafických akcelerátorech pro potřeby AI,“ stručně hodnotí středeční výsledky Nvidia analytik Fio Banky Martin Varecha. Tradiční otazníky vzbuzuje ale relativně vysoké ocenění akcie pohledem oblíbeného ukazatele srovnávajícího cenu akcie a zisky, které firma generuje.

„V případě firem jako Nvidia a Tesla zůstává dosud nezodpovězená otázka, jak bude nakonec vypadat jejich tržní podíl. Z historického pohledu nebyly automobilový průmysl ani výroba čipů nikdy odvětvími, kde vítěz bere vše, ale investoři evidentně počítají s tím, že to současný vývoj ještě může změnit,“ nepřímo varoval před technologickými akciemi nedlouho před publikací výsledků legendární newyorský profesor a jeden z největších odborníků na oceňování akcií Aswath Damodaran.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!