Dividenta O2 klesne o víc než čtvrtinu na 13 korun

O2

O2 Zdroj: E15 Euro

Valná hromada největší tuzemské telekomunikační firmy O2 schválila výplatu dividendy z nerozděleného zisku z minulých let 13 korun na akcii před zdaněním. Celkově firma na dividendách vyplatí 4,1 miliardy korun. Vyplývá to z hlasování akcionářů, majoritu téměř 85 procent v O2 drží finanční skupina PPF. Loni firma vyplácela 18 korun na akcii.

O2 na výplatu použije 3,951 miliardy korun z loňského zisku a 152 milionů z nerozděleného zisku z minulých let. Rozhodným dnem pro nárok na dividendu je 28. duben, dividenda bude splatná 28. května. PPF z dividend získá téměř 3,5 miliardy korun před zdaněním.

Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku firmy. O2 loni klesl zisk o 31 procent na 3,96 miliardy Kč. Výnosy se snížily o devět procent na 38,86 miliardy Kč.

Valnou hromadu provází velký zájem drobných akcionářů, jehož důvodem je zejména chystané rozdělení firmy, o kterém má valná hromada rovněž hlasovat. Podle odhadů organizátorů přišlo zhruba 700 drobných akcionářů z celé země a počáteční nával u registrace způsobil zdržení začátku jednání.

Akcie O2

Vedle nutnosti čekat zejména při registraci akcionářů z řad právnických osob si akcionáři stěžovali na osobní prohlídky, kterým byli podrobeni u vchodu do haly pražského Fora Karlín, kde se hromada koná. U akcionářů našla ochranka několik střelných zbraní.

Jednání valné hromady, které začalo po 10:00, trvá již téměř osm hodin. Zastavilo se na klíčovém bodě, kterým je hlasování o rozdělení společnosti na operátora a majitele telekomunikačních sítí. Akcionáři v mnohdy emotivních projevech žádají vysvětlení, co pro ně bude oddělení infrastruktury znamenat a jaká je budoucnost jejich investice do akcií O2. Jejich vystoupení často doprovází potlesk. Představenstvo musí odpovídat na desítky dotazů. Dokumentace k projektu rozdělení čítá asi 8000 stran.