Dnešek je poslední den pro dividendu Komerční banky

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Dnes mají investoři poslední šanci zinkasovat dividendu Komerční banky z loňského zisku. Paradoxně nemají k dispozici nejdůležitější fakta. Krom její výše totiž zatím není jisté ani to, zda banka dividendu vyplatí. Vedení ústavu sice navrhuje vyplatit 230 korun na akcii, návrh ale musí schválit valná hromada akcionářů. Ta zasedne až o dva týdny později.

„Pokračuje absurdní situace, kdy se před valnou hromadou bude na trhu s akciemi Komerční banky řadu dní obchodovat bez nároku na dividendu, aniž by bylo jasné, zda a v jaké výši bude schválena,“ uvádí Jiří Zendulka z BH Securities. Útěchou investorům může být, že valná hromada zatím výplatní návrhy představenstva pokaždé schválila.

S napětím budou po prohlášení ministra financí Andreje Babiše investoři očekávat dividendu ČEZ. Ačkoli by Babišem avizovaná výplata celého zisku znamenala dividendu 65 korun na akcii, experti očekávají méně.

„Jako rozumné se jeví vyplatit kolem 50 korun na akcii, což by neohrozilo úvěrový rating ČEZ a splnilo by se přání managementu zachovat předvídatelnost firemní finanční politiky,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny. ČEZ by tak nabídl dividendový výnos na prahu devíti procent.

DividendyDividendy | e15

Otazníkem zůstává i Telefónica, jež oznámila výplatu 18 až 30 korun na akcii. „Předpokládáme, že Telefónica vyplatí 25 korun na akcii,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Jasněji by trh měl mít v květnu.

Konzervativní investory mohou potěšit Pegas a Fortuna. Výrobce netkaných textilií podle analytiků BH Securities nabídne přes 30 korun na akcii, šestiprocentní výnos by pak měla s osmi korunami na akcii nabídnout Fortuna.