Dobré zprávy z Evropy a Číny pomohly cenám ropy Brent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Cena severomořské ropy Brent po výrazném pondělním poklesu dnes zamířila vzhůru. Příznivé údaje o evropské ekonomice a zpráva o meziročním nárůstu dovozu ropy do Číny tak převážila nad obavami ohledně hospodářského vývoje v Asii. Naopak cena americké ropy WTI klesá.

Brent se před čtvrtou hodinou prodával za zhruba 48,80 amerického dolaru za barel, což byl nárůst asi o 2,4 procenta. Smazal tak více než polovinu pondělních ztrát. Na americkém trhu se v pondělí kvůli státnímu svátku neobchodovalo. Americká ropa West Texas Intermediate proto dnes ještě klesá, před čtvrtou hodinou odepisovala 1,5 procenta na 45,36 amerického dolaru.

Dnešní údaje statistického úřadu Eurostat ukázaly, že ekonomika eurozóny rostla ve druhém čtvrtletí rychlejším tempem, než se odhadovalo. Meziroční růst podle zpřesněných čísel dosáhl 1,5 procenta, podle rychlého odhadu z poloviny srpna činil pouze 1,2 procenta.

Čínské úřady dnes oznámily, že dovoz ropy do země se v srpnu meziročně zvýšil o 5,6 procenta. Ve srovnání s červencem ale dovoz o 13,4 procenta klesl. Ceny ropy se od loňského června snížily o téměř 60 procent, převážně kvůli převisu nabídky nad poptávkou. V posledních týdnech ceny procházejí značnými výkyvy v důsledku obav ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky.