Dolar je nejsilnější za poslední čtyři roky díky nízké nezaměstnanosti v USA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americký dolar v pátek posiluje a vůči koši šesti hlavních světových měn vystoupil nejvýše za čtyři roky. Dolar podpořila zpráva o vývoji nezaměstnanosti, která potvrdila stabilitu oživení americké ekonomiky. V 17:50 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo asi 1,2 procenta na 1,2513 USD, proti jenu dolar přidal také 1,2 procenta na 109,73 JPY.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stoupl na 86,59 bodu. To byla nejvyšší hodnota od června 2010. Od počátku letošního roku dolarový index stoupl už asi o osm procent a je na cestě vykázat za celý rok nejvyšší růst za devět let.

Míra nezaměstnanosti v USA klesla v září na šestileté minimum 5,9 procenta ze srpnové úrovně 6,1 procenta. Tvorba pracovních míst v největší světové ekonomice zrychlila na zhruba 248 tisíc míst, v srpnu přitom počet nových míst klesl poprvé za sedm měsíců pod hranici 200 tisíc.

Ani příznivá zpráva o nezaměstnanosti však podle analytiků americkou centrální banku (Fed) zřejmě nepřiměje, aby zvýšila úrokové sazby dříve. „Nemyslím si, že tato zpráva bude stačit k tomu, aby přesvědčila Fed zvýšit sazby dříve, než se čeká,“ řekla agentuře Reuters analytička Mizuho Corporate Bank Sireen Harajiová. „To, že růst mezd stagnuje, naznačuje velmi nízkou inflaci a dává Fedu možnost se zvyšováním úroků počkat.“

Bude euro za dolar?