Dolar prudce oslabuje, trh nevěří v rychlý růst úroků

Dolar, ilustrační foto

Dolar, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Americký dolar na devizových trzích prudce oslabuje, vůči euru se propadl nejníže od loňského října. Mezi investory totiž narůstají pochybnosti, zda americká centrální banka (Fed) v letošním roce bude schopna znovu zvýšit úrokové sazby.

Kolem 17:35 SEČ euro vůči dolaru přidávalo 1,2 procenta na 1,1055 USD. K japonskému jenu však 0,4 procenta odepisovalo a nacházelo se na 130,29 JPY. Dolar k jenu ztrácel 1,6 procenta na 117,85 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval pokles o 1,2 procenta na 97,58 bodu.

Skepsi ohledně dalšího růstu úroků dnes posílil komentář prezidenta Federální rezervní banky v New Yorku Williama Dudleye. Ten dnes uvedl, že finanční situace je nyní mnohem napjatější, než byla v prosinci, kdy Fed zvýšil úroky. Pokud tato situace přetrvá až do března, bude ji muset podle něj měnový výbor Fedu na svém příštím zasedání vzít v úvahu.

Také dnešní statistika z USA spíše nahrává tomu, že Fed nebude moci v nejbližší době úrokové sazby zvyšovat. Sektor služeb v lednu sice expandoval, avšak mnohem pomaleji než v předchozím měsíci a než čekali analytici. V prosinci Fed naznačil, že by mohl v letošním roce zvýšit úroky čtyřikrát. Poslední statistiky i komentáře však stále více vyvolávají mezi analytiky obavy, zda Fed bude schopen zvýšit úroky aspoň jednou.