Důsledky levné ropy: přední americký těžař spadl do rekordní ztráty

ConocoPhillips, ilustrační foto

ConocoPhillips, ilustrační foto Zdroj: ConocoPhillips

Americká ropná společnost ConocoPhillips ve třetím čtvrtletí spadla do ztráty, která byla nejvyšší od roku 2008. Důvodem byl pokračující propad cen ropy na světových trzích. Firma, která je třetí největší ropnou společností ve Spojených státech, rovněž snížila plánované kapitálové výdaje na letošní rok.

Ztráta za tři měsíce do konce září činila 1,1 miliardy amerických dolarů (27,2 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 2,7 miliardy amerických dolarů ve stejném období loni. Bez mimořádných položek spojených s restrukturalizací a zrušením kontraktu v Mexickém zálivu ztráta činila 38 centů na akcii. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru čekali ztrátu 37 centů na akcii.

Kapitálové výdaje na letošní rok se mají snížit o 800 milionů dolarů na 10,2 miliardy amerických dolarů. Generální ředitel Ryan Lance uvedl, že firma také urychlí některé akce, které jí mají pomoci posílit pozici v době nízkých a nestabilních cen ropy a zlepšit výkon. Mezi ně patří prodej části majetku a snížení nákladů. Firma však hodlá i nadále vyplácet dividendu.

Cop