ECB rekordně zvedá sazby. Inflace eurozóny letos překoná osm procent, předpověděla banka

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Evropská centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta. Reaguje tak na silný růst inflace v eurozóně. Banka zároveň předpověděla, že průměrná roční míra inflace v eurozóně letos dosáhne 8,1 procenta.

V červenci ECB v reakci na prudký růst inflace zvýšila základní úrokové sazby poprvé od roku 2011. Její základní úrok se tak dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

„ECB podle očekávání sazby zvyšuje v reakci na inflační tlaky v eurozóně. Stále jsou ale výrazně nižší než sazby ČNB,“ uvedl Jan Brázda, partner poradenské společnosti PwC. To podle něj povede k tomu, že české firmy budou stále častěji sahat po výrazně levnějších úvěrech v eurech. Následkem bude tlak na faktické přijetí eura v dodavatelských řetězcích těchto firem.

Banka nyní úrokové sazby zvyšuje navzdory zhoršujícím se vyhlídkám pro ekonomiku eurozóny. Banka také zhoršila odhad hospodářského růstu v zemích používajících euro na příští rok na 0,9 procenta, zatímco dosud čekala růst o 2,1 procenta. Odhad letošního růstu ale mírně zlepšila, a to na 3,1 procenta z dosavadních 2,8 procenta.

„Po oživení ekonomiky eurozóny v prvním pololetí 2022 ukazují nedávné údaje na výrazné zpomalení jejího růstu, přičemž se očekává její stagnace později během letošního roku a v prvním čtvrtletí 2023. Velmi vysoké ceny energií snižují kupní sílu příjmů obyvatel, a i když se problémy v dodávkách zmírňují, stále omezují hospodářskou aktivitu,“ uvedla ECB. Dodala, že ruská agrese na Ukrajinu výrazně negativně působí na důvěru podniků i spotřebitelů.