Egyptská krize posílá cenu ropy vzhůru

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: profimedia.cz

Neutuchající napětí v Egyptě, zemi na Suezském průplavu, posiluje obavy, že by se mohl zadrhnout příliv černého zlata na mezinárodní trhy.

Cena barelu severomořské ropy Brent v minulém týdnu stoupla o více než pět dolarů a poprvé od začátku dubna se dostala nad hranici 107 dolarů za barel. Stalo se tak poté, co agentura Reuters informovala o vyhlášení výjimečného stavu egyptskou armádou v provincii Suez a na jihu Sinajského poloostrova.

Přibližně pět procent ropy přepravované po moři putuje přes Suezský průplav, který se letos stal terčem demonstrantů během protivládních protestů. V únoru musel správce průplavu kvůli nepokojům zavřít kanceláře. O měsíc později se demonstranti snažili narušit provoz v průplavu pomocí vypuštění volně plujících člunů, jak připomněli analytici banky Barclays. „Volá nám spousta klientů a chce nakoupit call opce na ropu (jejich cena roste s cenou ropy – pozn. aut.),“ citovala agentura Bloomberg šéfa tradingu nejmenované investiční banky.

Deník Financial Times zase s odvoláním na makléře jiné banky informoval, že především hedgeové fondy ve velkém nakupují opce, které jim dávají právo nakoupit ropu při ceně 115 až 120 dolarů za barel. Opce jsou v současné době velmi levné z důvodu dlouhodobě nízké volatility.

Nahoru šla v minulém týdnu také cena americké ropy WTI, která v pátek uzavřela obchodování na 14měsíčním maximu 103,63 dolaru za barel. Přitom teprve v úterý překonala poprvé od loňského září hranici sta dolarů.

Cena ropy WTI v posledních pěti letechCena ropy WTI v posledních pěti letechCena ropy WTI v posledních pěti letech | bruner@mf.cz