Ekonomika roste, pražská burza klesá. Její index spadl na sedmileté minimum

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

České akcie v prvním pololetí klesly podle indexu PX o téměř 15 procent, index se dostal koncem června na 790 bodů, což je sedmileté minimum. Hodnotu ztratily především finanční tituly, naopak nejvíce posílily akcie Fortuny, Unipetrol a Pegas Nonwovens, vyplývá z výsledků burzy. Loni posílily české akcie podle PX o zhruba 956 procentních bodů.

„Domácí index srážely dolů hlavně finanční tituly. Pojišťovna VIG spadla skoro o třetinu hodnoty, banka Erste Group asi o 29 procent. Na tyto akcie dolehla negativní nálada v evropském finančním sektoru,“ řekl analytik Komerční banky Josef Němý. Nejúspěšnější naopak bylo podle něj s bezmála desetiprocentním ziskem trio Fortuna, Unipetrol a Pegas Nonwovens.

Výkonnost pražské burzy je od začátku roku negativní, kdy se na vývoji podepsalo několik faktorů včetně Brexitu v posledních dnech, doplnil analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Index pražské burzy ale vidí na konci letošního roku na podobných úrovních jako na jeho začátku, tedy kolem 950 bodů.

Tento růst by podle něj měly podpořit především dividendové tituly jako ČEZ, Komerční banka a Moneta Money Bank, které se na současných cenách obchodují se značným diskontem.

Naopak akcie společností Fortuna, Unipetrol, Philip Morris, Erste či VIG vidí na současných cenách oprávněně a nepředpokládá u nich výrazné pohyby.

„Pokud by se během následujících měsíců neprohloubily problémy v EU, nezpomalil ekonomický růst v USA či nešokovala Čína horšími ekonomickými daty, můžeme očekávat pražskou burzu v žebříčku světových indexů mezi těmi růstovými,“ odhadl.

V pondělí burza propadla na sedmileté minimum v reakci na výsledky britského referenda o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Od úterý sice burza posiluje, ale ani v pátek se zatím nedostala na úroveň před hlasováním o tzv. brexitu.

Vývoj pražské burzyVývoj pražské burzy|e15