Euro kvůli Řecku kleslo k dolaru nejníže za pět týdnů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Evropská měna dál oslabuje a vůči dolaru klesla na nejnižší hodnotu za posledních pět týdnů pod 1,1 dolaru. Pokles způsobilo rozhodnutí Evropské centrální banky nechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny a zároveň zpřísnit podmínky pro poskytnutí těchto peněz.

Kolem 16:10 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o jedno procento na 1,0950 USD, když během dne se propadlo až na 1,0917 USD, nejníže za pět týdnů. Vůči jenu kleslo o 1,1 procenta na 133,95 JPY. Dolar k jenu se snížil o 0,2 procenta na 122,33 JPY. Ke koši předních světových měn dolar stoupl o 0,9 procenta na 97,154 bodu.

ECB v pondělí rozhodla ponechat objem nouzového financování řeckých bank na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu Kč). Zároveň uvedla, že zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA. Rozhodnutí ECB zvýšilo mezi analytiky obavy, že řecké banky by se brzy mohly ocitnout bez peněz a že problémy Řecka se rozšíří do dalších zemí jižní Evropy.

„Trhy, zdá se, ztrácejí trpělivost a víru v ukončení aténské dluhové krize a v to, že řecké banky zůstanou nedotčené a země bude členem eurozóny,“ komentoval pro agenturu Reuters situaci na trhu analytik Western Union Business Solutions Joe Manimbo. Upozornil však, že panika na trhu zatím nenastala.

Podle obchodníků by rozhodujících mohlo být příštích 24 hodin. Nejvyšší představitelé a ministři financí eurozóny se scházejí v Bruselu, aby jednali o Řecku, a nedostatečný pokrok v jednání by mohl zvýšit tlak na euro.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v evropském parlamentu řekl, že s návrhem na řešení dluhové krize musí přijít řecká vláda. Zdůraznil však, že je stále proti odchodu Řecka z eurozóny. Propad čínského akciového trhu dnes rovněž stáhl dolů měny zemí vyvážejících komodity. Australský dolar vůči americkému klesl nejníže za šest let a novozélandský na pětileté minimum.