Euro posiluje, pomohly mu změny v řeckém vyjednávacím týmu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Euro na devizovém trhu posiluje a vůči dolaru se dostalo až na nejvyšší hodnotu za poslední tři týdny. Euro těží zejména z oznámení, že Řecko učinilo změny ve složení týmu, který vede jednání s mezinárodními věřiteli.

V 18:30 SELČ euro vůči dolaru přidávalo půl procenta na 1,0918 USD, k japonskému jenu si připisovalo 0,6 procenta na 129,90 JPY. Dolar vůči jenu měl k dobru 0,1 procenta a pohyboval se v blízkosti 118,98 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, odepisoval 0,3 procenta na 96,68 bodu.

Hlavním řeckým vyjednávačem s věřiteli z eurozóny už nebude ministr financí Janis Varufakis, ale náměstek ministra zahraničí Euklidis Tsakalotos. Řecký premiér Alexis Tsipras touto změnou reagoval na nepříznivý vývoj pátečního zasedání ministrů financí eurozóny v Rize, kde se Varufakis stal terčem ostré kritiky ze strany unijních kolegů. Ti po jednání netajili znechucení nad tím, že Řecko stále nepřichází s očekávanými plány reforem. Podle médií se má diplomatičtější Tsakalotos stát pro své kolegy z eurozóny příjemnějším partnerem ve vyjednávání.

Investoři budou tento týden rovněž sledovat zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Středeční oznámení Fedu zřejmě určí, jak se bude kurz dolaru vyvíjet ve střednědobém a dlouhodobém výhledu. Růst kurzu dolaru v poslední době zpomalil, a to kvůli horším statistickým údajům. Ty vyvolávají obavy, že Fed odloží plánované zvýšení úroků na pozdější dobu.