Evropské akcie oživily, hlavní index přidal tři procenta

Makléř na burze

Makléř na burze Zdroj: ctk

Akcie na západoevropských burzách dnes výrazně zpevnily, hodně se o to zasloužily akcie bank. Zájem byl hlavně o ty německé, jako je Deutsche Bank a Commerzbank. Burzy se tak částečně zotavily z prudkých ztrát uplynulých dnů. Panevropský index FTSEurofirst 300 tak přidal 3,04 procenta a obchodování uzavřel na hodnotě 1232,09 bodu.

Index DAX burzy ve Frankfurtu zpevnil o 2,45 procenta na 8967,51 bodu. Nárůst ve stejném rozsahu zaznamenal také index francouzských akcií CAC 40, obchodování zakončil na 3995,06 bodu. Britský FTSE 100 si připsal 3,08 procenta na 5707,60 bodu.

Evropské akcie tento týden srážely obavy o zdraví světové ekonomiky a bankovního sektoru. Znepokojovaly je ale rovněž klesající ceny ropy. Index FTSEurofirst 300, který je hlavním indikátorem západoevropských akcií, sestoupil ve čtvrtek na nejnižší úroveň za dva a půl roku. Za celý týden odepsal čtyři procenta a od začátku roku ztrácí asi 14 procent.

Na dlouhodobá minima se tento týden propadly také akcie evropských bank. Investoři měli obavy z negativního dopadu nízkých úroků na ziskovost komerčních bank v době, kdy se centrální banky se snižováním úrokových sazeb snaží podpořit hospodářský růst a inflaci.

Akcie největšího německého bankovního ústavu Deutsche Bank dnes ale zpevnily o 11,8 procenta. Banka totiž oznámila, že odkoupí vlastní dluhopisy v přepočtu za více než 130 miliard Kč. Firma se tak pokusila zmírnit obavy investorů ohledně své finanční situace. Za loňský rok totiž vykázala rekordní ztrátu. Cena akcií Deutsche Bank se tento týden propadla až na třicetileté minimum. Akcie konkurenční Commerzbank dnes vzrostly o 18 procent díky tomu, že banka se ve čtvrtém čtvrtletí vrátila k zisku.

Vzhůru se dnes vydaly také akcie ve Spojených státech. I tam se na zotavení podílely akcie ve finančním a rovněž v energetickém sektoru. Japonské akcie dnes ale prohloubily pokles a jejich hlavní index Nikkei 225 se poprvé za 16 měsíců dostal pod hranici 15 tisíc bodů. K propadu přispěly mimo jiné obavy z negativního dopadu silného kurzu domácí měny na export.