Evropské akcie oživují, investoři stále věří v dohodu s Řeckem

Londýnská burza

Londýnská burza Zdroj: jam_90s, Flickr.com (CC BY 2.0)

Evropské akcie zvýšily své dnešní zisky po zprávě o tom, že řecká vláda je ochotna přistoupit na většinu podmínek mezinárodních věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, vykazoval kolem 13:00 SELČ nárůst o zhruba 2,5 procenta.

Index tak smazal velkou část ztrát z předchozích dvou dnů. V úterý klesl o 1,3 procenta a v pondělí jeho propad překročil čtyři procenta. Dnešní obchodování však zahájil růstem, ačkoli se Řecko v noci na dnešek stalo první vyspělou zemí, která nesplatila Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) včas dlužnou splátku.

Růst akcií navíc zrychlil poté, co list Financial Times informoval o dopisu, ve kterém řecký premiér Alexis Tsipras slibuje přijetí téměř všech podmínek věřitelů. „Pokud je to pravda a případná dohoda eliminuje myšlenku na odchod Řecka z eurozóny, bude to pro trh velmi pozitivní. Já ale zůstávám skeptický a rád bych nejprve viděl konkrétní kroky a oficiální prohlášení,“ uvedl analytik Ronny Claeys ze společnosti KBC Asset Management

Zdroj agentury Reuters z eurozóny existenci dopisu potvrdil, uvedl ale, že některé jeho části bude přinejmenším pro některé země eurozóny těžké přijmout. Naznačil rovněž, že může jít jen o další řeckou lest. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že poslední Tsiprasova nabídka nic nového nepřináší.

MMF v noci na dnešek potvrdil, že Řecko neuhradilo částku 1,2 miliardy SDR, což odpovídá částce téměř 1,6 miliardy eur (skoro 44 miliard korun). SDR je zkratka pro zvláštní práva čerpání, což je měnová a účetní jednotka MMF. Částka byla splatná do úterý, Atény na poslední chvíli požádaly fond o více času na její uhrazení. O půlnoci vypršel i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko.

Nesplacení může mít vážné dopady. Řecko bude okamžitě odstřiženo od dalších financí od MMF, a pokud nebude problém dostatečně rychle vyřešen, může země případně přijít o hlasovací právo v MMF nebo být z organizace vyloučena, uvedl list Financial Times.

Ministři financí eurozóny dnes budou jednat o novém návrhu Řecka, jehož vláda v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky a o zmírnění dluhu. Z původního termínu 11:30 ale ministři svou telekonferenci posunuli o šest hodin, tedy až na 17:30 SELČ.

Burzy dopoledne reagovaly intenzívním růstem

burzyburzy|euroinvestor