Evropské akcie prudce oslabily, PX je nejníže od dubna 2009

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/DPA/Arne Dedert

Akcie na burzách v západní Evropě dnes výrazně klesaly, a jejich hlavní index se tak vrátil na hodnoty ze začátku října. V propadu cen se odráží prohlubující se dluhová krize a nově také varování agentury Moody's, že by Francie mohla přijít o nejvyšší rating na stupni AAA. Neklid je i v souvislosti se zadrhávajícími jednáními o snižování rozpočtu USA. Dál oslabovala i pražská burza - její hlavní index PX je na nejnižších úrovních od dubna 2009.

Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 31,21 bodu a obchodní den uzavřel propadem o 3,28 procenta na hodnotě 919,74 bodu. Dostal se tak nejníže od 5. října. Akcie oslabovaly celý den, ztráty ale s postupem dne narůstaly.

Důvodem k obavám je kromě problémů eurozóny i vývoj ve Spojených státech. Očekává se totiž, že takzvaný „supervýbor“ se do plánovaného termínu nedohodne na tom, jak v příštích deseti letech snížit rozpočtový deficit o 1,2 bilionu dolarů (asi 22,8 bilionu korun).

„Na obou stranách Atlantiku se chronicky nedostává politického vedení,“ naznačil jeden z důvodů současného výprodeje na burzách hlavní analytik společnosti Kemes Capital Bill Dinning. “(Politici) jen ukazují, že na své úkoly nestačí,“ dodal.

Největší ztráty měly takzvané cyklické akcie, které citlivě reagují na výkyvy hospodářského cyklu. Jsou to například těžební firmy. Jejich souhrnný index Stoxx Europe 600 Basic Resources během dneška odepsal kolem šesti procent.

Pokles pražské burzy pokračuje

Pražská burza dnes dál oslabovala. PX odepsal 1,76 procenta na 855,4 bodu. Burzu dolů táhly především akcie rakouské Erste Bank, cenné papíry mediální společnosti CME propadly o více než 11 procent.

„Pražská burza se ani v úvodu nového týdne nedokázala vymanit z červených čísel, která ji provázela všemi seancemi zkráceného týdne předchozího. Celý region opět znervóznily poslední zprávy týkající se vývoje dluhové situace jednotlivých zemí,“ uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Graf 21. 11. 2011.Graf 21. 11. 2011. | vrba@mf.cz

České akcie online sledujte

Dodal, že lokální trh dnes vedly níže opět především finanční tituly v čele s rakouskou Erste Bank, jejíž akcie si pohoršily o 7,84 procenta.

Akcie CME propadly o silných 11,12 procenta. Titul tak podle Kohouta navázal na pokles z minulého týdne, způsobený především sníženým výhledem ze strany agentury Standard & Poor's.

Dnes nejobchodovanější cenné papíry energetické společnosti ČEZ ztratily 1,42 procenta. Kohout upozornil, že analytici ING u titulu zvýšili doporučení na „koupit“ z „držet“ s tím, že cílovou cenu snížili na 830 korun z 875 korun. Argumentují očekáváním lepších výsledků v posledním čtvrtletí roku.