Evropské akcie rostly nejvíce za deset měsíců, hrozba brexitu slábne

Investor sleduje akciové grafy

Investor sleduje akciové grafy Zdroj: ctk/AP

Akcie na západoevropských burzách zaznamenaly nejvýraznější vzestup od loňského srpna. Globální trhy reagovaly na víkendové průzkumy veřejného mínění, které zvýšily očekávání, že Britové se ve čtvrtečním referendu rozhodnou pro setrvání země v Evropské unii.

Přední západoevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel obchodování vzestupem o 3,7 procenta na 1327 bodů a stejným tempem vzrostl i širší index STOXX 600. Oba indexy se tak po ztrátách v předešlých dvou týdnech přiblížily zpět k úrovním z počátku června.

Průzkumy veřejného mínění v minulých týdnech naznačovaly velmi těsný výsledek referenda a minulý týden byl patrný příklon k odchodu Britů z unie. Tři průzkumy veřejného mínění však v sobotu naznačily, že tábor pro setrvání země v osmadvacítce získal znovu na síle.

Index FTSE AllGraphical visualization of market data.

Trh dnes táhly vzhůru především akcie v bankovním sektoru. Akcie velkých britských bank Royal Bank of Scotland a Lloyds posílily o více než pět procent.

Analytik banky JPMorgan Mislav Matejka podle Reuters předpokládá, že pokud se Britové rozhodnou v EU setrvat, vyvolá to krátkodobé oživení na trzích. Někteří obchodníci ale navzdory dnešnímu oživení zůstávají opatrní. Vede je k tomu nejistota ohledně referenda, která v poslední době srážela evropské akciové trhy.