Evropské akcie zažily nejhorší den za poslední měsíc. Trhy straší zhoršení vztahů USA a Číny

Obchodování na burze ve Frankfurtu

Obchodování na burze ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Evropské akcie zaznamenaly nejprudší denní propad za měsíc. Panevropský index STOXX 600 zároveň vykázal první týdenní pokles za čtyři týdny. Evropa tak navázala na výrazné oslabení hlavních asijských trhů, k němuž notně přispělo zhoršení vztahů mezi Spojenými státy a Čínou.

Panevropský index STOXX 600 ztratil v závěru 1,7 procenta na 367,29 bodu. Za celý týden pak odepsal 1,5 procenta. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem uzavřel den s dvouprocentním poklesem na 12.838,06 bodu.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 dnes v závěru ztratil 1,4 procenta na 6123,82 bodu. Přispěla k tomu nejistota ohledně vývoje koronavirové infekce a vývoje vakcíny proti této nemoci. Nepomohla mu ani statistika o vývoji maloobchodního prodeje. Ten se v červnu zvýšil proti předchozímu měsíci o 13,9 procenta a vrátil se téměř na úroveň před zavedením karanténních opatření. Jde o rekordní růst, který překonal odhady.

Analytici nicméně varují, že příklon k internetovému prodeji by mohl zabránit oživení ve tvaru V, během kterého by prudký pokles vystřídal rychlé zotavení. Za celý týden odepsal hlavní index londýnské burzy 2,6 procenta, a má tak za sebou nejhorší týden za šest neděl.

Akcie obecně oslabují v reakci na exkalující spory USA a Číny. Peking nařídil uzavřít konzulát Spojených států ve městě Čcheng-tu. Reagovala tak na obdobný krok Washingtonu, který tento týden rozhodl o uzavření čínského konzulátu v Houstonu.

Čínská vláda už dříve postup Washingtonu označila za provokaci a za porušení mezinárodního práva. Nyní Spojené státy vyzvala k nápravě rozhodnutí, které označila za chybné. Napětí mezi Pekingem a Washingtonem tedy nepolevuje, podle agentury AP jsou vzájemné vztahy nejméně přátelské za poslední desetiletí.

V Asii nejvýrazněji oslabil akciový index CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu. Uzavřel na 4505,59 bodu, což je propad o 4,39 procenta. Hlavní ukazatel hongkongských akcií Hang Seng odepsal 2,21 procenta na 24.705,33 bodu, index tokijské burzy Nikkei 225 pak oslabil o 0,58 procenta na 22.751,61 bodu.