Exxon skončil týden opět s titulem nejcennější firmy v USA

Exxon Mobil, ropa

Exxon Mobil, ropa Zdroj: ctk

Americký ropný gigant Exxon Mobil skončil týden opět s titulem nejcennější společnosti v USA, když v týdnu ho o tuto pozici připravil výrobce elektroniky Apple. Tržní hodnota Exxonu v pátek činila 350,1 miliardy dolarů (5,934 bilionu korun) a Applu 349,5 miliardy dolarů (5,924 bilionu korun). Exxon si pozici největší americké firmy podle tržní kapitalizace drží od roku 2005.

Apple poprvé překonal Exxon v úterý odpoledne, do závěru obchodování se však opět propadl na druhou pozici. Ve středu si však již tuto pozici udržel až do závěru obchodování, kdy jeho tržní kapitalizace činila 337 miliard dolarů, o šest miliard více než kapitalizace Exxonu. Exxon však ve čtvrtek Apple opět trumfnul díky růstu cen ropy.

Mnoho analytiků chápe, proč investoři považují Apple za hodnotnější firmu. Růst Exxonu je úzce spjat s vývojem cen ropy a objevem nových zdrojů ropy. Apple však omezují pouze inovace a aktuální poptávka po jeho produktech. V současnosti to vypadá, že poptávka po produktech iPhone či iPad je neuspokojená. Apple má také prostor pro další růst, protože zatím kontroluje pouze malou část trhu s chytrými telefony a osobními počítači.

Akcie Exxon Mobil v pátek stouply o 42 centů na 72 dolarů. Akcie Applu posílily o 3,29 dolaru na 376,99 dolaru. Od 30. června, kdy ceny ropy klesly o téměř deset procent, jsou však akcie Exxonu slabší o 11,5 procenta, zatímco akcie Applu vzrostly ve stejném období o 12,3 procenta, napsala agentura AP.