Fed ještě sazby nezvýší, akcie v EU dosáhly nových rekordů

Akciová burza ve Frankfurtu

Akciová burza ve Frankfurtu Zdroj: Pythagomath, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Západoevropské akcie dnes zpevnily a jejich hlavní index vystoupil na nové maximum za sedm let. Britský index FTSE 100 a německý DAX se dokonce dostaly na rekordy. Trhy podpořilo mimo jiné vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, podle které pravděpodobně uplyne ještě několik měsíců, než banka začne zvyšovat úrokové sazby. Řecké akcie stouply v reakci na zprávy, že Atény předložily věřitelům v eurozóně požadovaný seznam reforem.

Index FTSEurofirst 300 zpevnil o 0,53 procenta a uzavřel na hodnotě 1543,29 bodu, nejvýše od konce roku 2007. Na nový rekord v historii se vyhoupl německý index DAX, který přidal 0,67 procenta na 11.205,74 bodu. Britský burzovní index FTSE 100 uzavřel obchodní den vyšší o 0,54 procenta na hodnotě 6949,63 bodu, a překonal tak dosavadní rekordní maximum z konce roku 1999.

Šéfka Fedu v rámci pololetního vystoupení před bankovním výborem amerického Senátu řekla, že měnový výbor bude případné zvýšení úroků podrobně posuzovat na každém zasedání. Zvýšení sazeb na příštích minimálně dvou zasedáních ale podle ní není pravděpodobné.

Řecké akcie podpořil příznivý vývoj ohledně prodloužení finanční pomoci, kterou zadlužené Řecko potřebuje, aby oddálilo hrozbu státního bankrotu. Ministři financí eurozóny dnes schválili seznam reforem, které předložilo Řecko. Otevírá to cestu k tomu, aby země eurozóny mohly začít schvalovat prodloužení finanční pomoci Řecku. Hlavní index řeckých akcií ASE vzrostl o 9,81 procenta na 937,96 bodu..

Akcie finančních ústavů National Bank of Greece, Alpha Bank, Bank of Piraeus a Eurobank stouply o 16 až 20 procent. I přes nedávné oživení ale řecký bankovní sektor jako celek zůstává pod úrovní, na které se pohyboval před lednovým vítězstvím levicové strany Syriza v předčasných volbách.