Fed rozprášil naděje na další uvolňování

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Akcie a komodity včera oslabovaly poté, co americká centrální banka (Fed) mírnila očekávání dalšího kola kvantitativního uvolňování. Právě naděje investorů na další lití peněz do ekonomiky stály za růstem akciových indexů z minulého týdne. Včerejší prodej rizikových aktiv byl také podpořen neúspěšnou aukcí španělských vládních dluhopisů, kdy se španělské vládě nepodařilo upsat chtěný objem bondů.

Japonské akcie včera oslabily nejvýrazněji za posledního půl roku. Tokijský index Nikkei spadl o 2,3 procenta. Oslabovaly také evropské akcie. Pražský index PX o 1,1 procenta, německý DAX o téměř dvě procenta. Americké indexy otevřely o 0,7 procenta níže. Na komoditním trhu nejvýrazněji ztrácela měď, a to přes 1,5 procenta.

Členové měnového výboru Fedu měli na svém březnovém zasedání znatelně menší chuť přistoupit v dohledné době k dalšímu rozvolnění měnové politiky. Poukazovali na lepší ekonomický růst, který potřebu další monetární stimulace zpochybňuje. Ukázal to zápis ze zasedání měnového výboru z 13. března. Podle záznamu pouze dva z deseti hlasujících členů uvedli, že další tištění peněz bude nevyhnutelné.

Řada analytiků přitom po prohlášení šéfa Fedu Bena Bernankeho z minulého týdne věřila, že Fed by mohl sáhnout ke třetímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování, v němž pomocí nákupů dluhopisů pouští do ekonomiky nové peníze. Bernanke uvedl, že současné tempo zotavování pracovního trhu není udržitelné. Fed ale v oficiální zprávě z březnového zasedání konstatoval postupné zlepšování stavu ekonomiky. Definitivní rozhodnutí měnového výboru se očekává na červnovém zasedání. V tomto měsíci skončí „operace twist“, v níž Fed nakupuje dlouhodobé dluhopisy místo bondů s krátkodobou splatností.