Fitch a Moody's snížily rating Ruska o šest stupňů. Ruský akciový trh je "neinvestovatelný"

Moskva, Rusko, pohled na rušné obchodní parket burzy Sberbank CIB v Moskvě

Moskva, Rusko, pohled na rušné obchodní parket burzy Sberbank CIB v Moskvě Zdroj: Shutterstock

Moskva, Moskevská burza
2
Fotogalerie

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů, do neinvestiční kategorie. Západní sankce podle prohlášení společností zpochybňují schopnost Ruska splácet dluh a oslabují ekonomiku.

Ruské finanční trhy se ocitly v chaosu kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za invazi na Ukrajinu, která je největším útokem na evropský stát od druhé světové války. Invaze vyvolala řadu ratingových změn a varování před hrozivým dopadem na ruskou ekonomiku. Minulý týden snížila rating Ruska do neinvestiční kategorie agentura S&P.

Poskytovatelé indexů FTSE Russell a MSCI ve středu oznámili, že vyřadí ruské akcie ze svých indexů. Přední představitel MSCI na počátku týdne označil ruský akciový trh za "neinvestovatelný".

Fitch snížil rating Ruska na známku B, vysoce spekulativní, z dosavadní BB. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že se může dále zhoršit. Moody's, který minulý týden varoval před možností zhoršení ratingu, snížil známku na B3, rovněž vysoce spekulativní, z Baa3.

Fitch také upozornil, že k takto rozsáhlému snížení ratingu, tedy o šest stupňů, u státního subjektu přistoupil naposledy v roce 1997, a to u Jižní Koreje.

"Přísnost mezinárodních sankcí v odpovědi na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu zvýšila rizika makrofinanční stability, představuje obrovský šok pro úvěrové základy Ruska a může podkopat jeho ochotu obsluhovat státní dluh," uvedl Fitch ve zprávě. Upozornil, že sankce USA a EU zakazují jakékoliv transakce s ruskou centrální bankou, což bude mít mnohem větší dopad na úvěrové základy Ruska než jakékoliv předchozí sankce, a způsobí, že země nebude moci použít velkou část svých devizových rezerv pro intervence na devizovém trhu. Fitch také očekává další zpřísnění sankcí vůči ruským bankám.

Podle Moody's rozsah a přísnost sankcí překonaly jeho původní očekávání a budou mít významné úvěrové dopady.

Video placeholde
Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank? • Videohub

Fitch rovněž upozornil, že sankce výrazně oslabí růst ruského hrubého domácího produktu proti jeho původnímu očekávání. Fitch předpovídal, že by HDP země měl letos vzrůst o 1,6 procenta.

Rusko na sankce reagovalo řadou opatření, aby posílilo svoji ekonomickou obranu, a odvetnými restrikcemi ve vztahu k západním zemím. Zvýšilo také hlavní úvěrovou sazbu na 20 procent, zakázalo prodej cenných papírů v držení cizinců a nařídilo vývozním společnostem posílit rubl. Plánuje také využít peníze ze svého rozsáhlého státního investičního fondu, napsala agentura Reuters.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.