Německo zabavilo megajachtu ruskému oligarchovi, USA nechce dráždit Moskvu zkouškou raket

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Tři zajatí ruští vojáci vystoupili v Kyjevě na tiskové konferenci

V Kyjevě vystoupili na tiskové konferenci tři ruští zajatci - pracovníci policie, kteří se účastnili ruské invaze na Ukrajinu. Přenos z konference přinesla ukrajinská agentura Unian.

"Chtěl bych se vám ze všeho nejdříve omluvit. Jak sami víte, okolnosti, za kterých se shledáváme, nejsou úplně normální," řekl na úvod konference jeden ze zajatců, podplukovník Dmitrij Astachov.

"Až do konce jsme nevěřili tomu, že skutečně vstoupíme na ukrajinské území. Řekli nám, že se budeme v Bělorusku účastnit společných cvičení," doplnil.

Podobně se vyjádřil i druhý zajatec, který se také podle svých slov původně domníval, že jede do Běloruska na cvičení. "V únoru nás shromáždili na cvičení v Bělorusku a 24. února přišel příkaz, že se máme posouvat na území Ukrajiny," řekl inspektor informační a dokumentační jednotky Jevgenij Spiridonov.

FT: USA odložily test balistické rakety, nechtějí v době napětí dráždit Moskvu   

Spojené státy odložily plánovaný test své mezikontinentální rakety. Po uvedení ruských jaderných sil do stavu pohotovosti nechtějí, aby si Moskva zkoušku balistické střely "špatně vyložila". Informoval o tom deník The Financial Times.

Raketový test se měl uskutečnit krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v neděli uvedl ruské jaderné síly do stavu pohotovosti. Učinil tak v době ruské invaze na Ukrajinu, které USA a další spojenci poskytují vojenskou i jinou podporu.

Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil odklad dlouho plánovaného testu rakety Minuteman III ICBM, aby ukázal, že armáda USA "nemá v úmyslu zapojit se do žádných akcí, které by mohly být špatně pochopeny nebo vyloženy", uvedl ve středu mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle něj tímto USA demonstrují, že jsou "zodpovědnou jadernou mocností".

Německo zabavilo megajachtu ruského oligarchy Usmanova   

Německé úřady zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů (13,8 miliard korun). Učinily tak poté, co Evropská unie v pondělí oligarchu napojeného na Kreml zařadila na sankční seznam kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Informoval o tom ve středu časopis Forbes s odvoláním na informované zdroje.

Přes 150 metrů dlouhá loď Dilbar procházela od konce října rekonstrukcí v hamburských loděnicích Blohm+Voss. Podle zdrojů Forbesu německá vláda jachtu zabavila a zaměstnanci loděnic kvůli tomu ve středu nešli do práce. Zástupci společnosti Blohm+Voss ani Usmanova na žádost o komentář nereagovali.

Tisícům dalších Australanů hrozí evakuace kvůli pokračujícím povodním   

Australské úřady vydaly další příkazy k evakuaci pro tisíce obyvatel Sydney kvůli povodním, které do největšího australského města přinesly pokračující přívalové deště. Ty už během uplynulého týdne zasáhly australský stát Queensland, odkud se přesunuly do Nového Jižního Walesu a vyžádaly si nejméně 14 obětí. Oficiální činitelé varují, že se situace zatím nezlepší, napsala agentura Reuters.

Z trhů a burz

Americké akcie výrazně posílily, podpořily je výroky šéfa Fedu ohledně úroků   

Americké akcie ve středu výrazně posílily. Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell naznačil, že březnové zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech bude méně agresivní, než se někteří investoři obávali. Powellovy výroky pomohly zmírnit napětí na akciovém trhu, který je v poslední době pod tlakem kvůli ruskému útoku na Ukrajinu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,79 procenta a uzavřel obchodování na 33.891,35 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,86 procenta na 4386,54 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,62 procenta na 13.752,02 bodu.

Tweet dne

Umělkyně a aktivistka Yelena Osipova, obletěla sociální sítě poté, co záběry ukázaly, že ji zatýká velká skupina pořádkové policie.

Osipová, která je dobře známá nejen svým aktivismem a uměním, ale také tím, že jako miminko přežila nacistické obléhání Leningradu, byla viděna, jak drží cedule, které obsahovaly vzkazy vyzývající vojáky, aby složili zbraně.

Stane se dnes

  • Zaměstnanci londýnského metra vyhlásili 24hodinovou stávku a lidem doporučili použít jiný druh přepravy.
  • Snídaně se zástupci Mezinárodní investiční banky (IIB). Témata: výsledky banky za finanční rok 2021 a rozhodnutí o přistoupení Srbska jako nového členského státu. 
  • Německé aerolinky Lufthansa zveřejní výroční zprávu za loňský rok.