Akviziční apetit firmy Gilead roste. Nově koupí podíl ve vývojáři léků na rakovinu Pionyr

Lék remdesivir vyvíjí americká firma Gilead Sciences

Lék remdesivir vyvíjí americká firma Gilead Sciences Zdroj: Reuters

AntiHIV. Lék Truvada americkéGilead Sciences brzdí množenívirů. Původ má český.
Testování léku Remdesivir
Lék remdesivir vyvíjí americká firma Gilead Sciences
4
Fotogalerie

Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences, o níž se v poslední době mluví v souvislosti experimentálním lékem remdesivir na COVID-19, koupí část firmy Pionyr Immunotherapeutics. Za 49,9procentní podíl ve firmě, která vyvíjí léky na rakovinu, zaplatí 275 milionů dolarů (6,5 miliardy korun). Pro Gilead je to již třetí dohoda za čtyři měsíce, která má rozšířit portfolio onkologických léků firmy, píše Reuters.

Gilead si rovněž zajistil právo na koupi zbývajícího podílu ve firmě za 315 milionů dolarů. Akcionáři firmy Pionyr pak mohou v příštích letech při splnění určitých cílů získat dalších 1,47 miliardy dolarů.

Je to již třetí dohoda firmy Gilead za čtyři měsíce, která má rozšířit její portfolio onkologických léků, upozornil analytik Jefferies Michael Yee. V březnu společnost Gilead oznámila dohodu o koupi firmy Forty Seven za 4,9 miliardy dolarů. Minulý měsíc oznámila uzavření desetileté dohody o spolupráci s Arcus Biosciences.

Dva imuno-onkologické experimentální léky firmy Pionyr vykazují při studiích na zvířatech potenciál proti tzv. solidním nádorům. Firma plánuje ve třetím čtvrtletí podat v USA žádost o zahájení testování na lidech, napsala agentura Reuters.