Hedgeové fondy přilákaly nejvíce kapitálu za posledních pět let

Burza

Burza Zdroj: ctk

Hedgeové fondy se po letech slabšího zájmu a kritiky za svůj podíl na rozpoutání finanční krize vrací na výsluní. Za letošek hlásí nejvyšší přírůstek peněz od roku 2008, celková aktiva hedgeových fondů pak koncem září přesáhla 1,9 bilionu dolarů. K dosažení vrcholu předkrizové kondice jim tak chybí pouhá dvě procenta. Svědčí o tom analýza výzkumné společnosti Eurekahedge.

Do portfolií hedgeových fondů od ledna přiteklo již více než 95 miliard dolarů, tedy téměř trojnásobek částky za celý loňský rok. Investoři si však pečlivě vybírají destinaci pro své peníze. Hlavním lákadlem zůstávají pro kapitál Spojené státy a nově i Evropa.

„Aktiva evropských hedgeových fondů rostou deset měsíců v řadě, investoři jsou stále více přesvědčeni o evropské konjunktuře,“ uvádí zpráva.

Takřka dvě třetiny letošního přílivu kapitálu zamířily do fondů obchodujících s akciemi. Poprvé za pět let tak aktiva akciových hedgeových fondů přesáhla částku 600 miliard dolarů. Jejich výkon přitom dlouhodobě zaostává za trhem. Zatímco průměrný výnos podílníka akciového hedgeového fondu dosáhl podle dat výzkumné organizace HFR za poslední tři roky 14,5 procenta, zámořský akciový index S&P 500 za stejné období vzrostl čtyřnásobně.

Hedgeové fondyHedgeové fondy | E15

Letošní rok na trendu zatím mnoho nemění. Podle statistik Eurekahedge činí letošní výkonnost akciových hedgeových fondů prozatím sedm procent. Globální akciový index MSCI World má přitom od ledna na kontě již více než 17procentní zisk.

„Výkonnost hedgeových fondů letos srazily především chybné sázky na pokles akcií,“ uvádí analytička Amanda Schneiderová z Goldman Sachs pro Business Insider. Průměrný letošní výnos 2749 hedgeových fondů bez ohledu na předmět investice leží ještě níže: 4,34 procenta, jak vyplývá z indexu Eurekahedge.

Mezi léty 2000 a 2007 vzrostla aktiva globálních hedgeových fondů šestinásobně. Nejtěžší okamžiky zažilo odvětví ve dnech následujících po pádu investiční banky Lehman Brothers. Jen během září 2008 z nich vycouval kapitál v objemu 80 miliard dolarů. Fondy se však dokázaly rychle vzpamatovat a od roku 2009 vykazují jejich aktiva v průměru každoroční růst.