Herní platforma Roblox vstoupila na burzu. Její hodnota šplhá k desítkám miliard dolarů

Společnost Roblox vstoupila na burzu.

Společnost Roblox vstoupila na burzu. Zdroj: Roblox

CEO a zakladatel Robloxu David Baszucki.
Akcie na newyorské burze po prezidentských volbách rostou.
3
Fotogalerie

Platforma Roblox, dlouhou dobu vnímaná jako méně nápadný sourozenec populárního Minecraftu, vstoupila včera na newyorskou burzu. Její akcie se na konci dne obchodovaly za 69,5 dolarů, tedy 1530 korun. Celková valuace firmy je tak nyní 45 miliard dolarů (990 miliard korun). 

Roblox, podobně jako Spotify nebo Slack, zvolil přímý úpis. „Přímý úpis nám přišel přirozený, komunita je díky němu semknutější a každý obchoduje za stejnou cenu,“ řekl CEO a spoluzakladatel firmy David Baszucki pro CNN Business. Jeho podíl ve firmě má po vstupu na burzu hodnotu více než čtyř miliard dolarů, tedy 87 miliard korun.

„Roblox jsme založili proto, abychom spojili lidi z celého světa,“ napsal Baszucki na svém twitteru. „Po vstupu na burzu si teď lépe uvědomujeme svůj potenciál,“ doplnil.

Hra je ke stažení zdarma a většinu svých příjmů generuje z prodejů zmíněné virtuální měny Robux, kterou používají hráči při nákupech v herním světě. Podobně jako streamovací platformy jako Netlix nebo HBO Go, i Roblox těžil v minulých měsících z probíhající pandemie COVIDU-19.

Za loňský rok totiž vykázal příjmy 925 miliard dolarů, což je proti roku 2019 nárůst o 82 procent. Společnost uvedla, že pro letošek počítá s dalším růstem, tentokrát o dalších 60 procent. 

Roblox ovšem stále není ziskový. Loni vykázal ztrátu 253 miliard dolarů, která tak byla téměř čtyřikrát větší, než v roce 2019. Podle Baszuckiho chce Roblox v budoucnosti víc vydělávat na reklamě ve hře. Zdůrazňuje ale, že by měla být přirozená a autentická. Hráč si tak podle něj bude moct třeba zaplatit za tenisky Nike, které bude ve hře nosit jeho avatar.