Heroické investice do firem. Fúze a akvizice po světě trhají rekordy, Česko se teprve mátoří

Objem fúzí a akvizic ve světě v letošním roce láme rekordy a překonává i předkrizová období.

Objem fúzí a akvizic ve světě v letošním roce láme rekordy a překonává i předkrizová období. Zdroj: Reuters

Objem fúzí a akvizic ve světě v letošním roce láme rekordy a překonává i předkrizová období. Ve druhém čtvrtletí se uskutečnily fúze a akvizice v objemu přesahujícím 1,2 bilionu dolarů, objem těchto transakcí je tak nejvyšší za poslední roky.

V předkrizovém období se objemy maximálně blížily bilionu dolarů za čtvrtletí, vyplývá z dat společnosti PwC.

Po loňském útlumu a poklesu cen, kdy došlo k prudkému propadu na polovinu předkrizových hodnot, se tak trh rozběhl naplno. Český trh zatím zaostává, nicméně v tuto chvíli se řada transakcí rozbíhá, i v ČR by se tak podle PwC do konce roku měl podstatně zvýšit zájem o akvizice.

"Světové trhy v letošním roce věří v rychlé oživení globální ekonomiky, to nahrává růstu zájmu o podobné transakce. Český trh reaguje s mírným zpožděním, čísla za první pololetí jsou dokonce meziročně nižší. I u nás ale nyní vidíme historicky bezprecedentní oživení. Velké množství transakcí je rozjednáno a budou dokončeny ve zbytku roku," uvedl vedoucí partner PwC pro fúze a akvizice ve střední a východní Evropě Miroslav Bratrych.

Zajímavostí ze světového trhu je, že výrazně narostl počet těch největších transakcí. Byl tak rekordní počet oznámených obřích obchodů v hodnotě přesahující pět miliard dolarů. Tento trend bude přitom podle předpokladů PwC pokračovat nejen ve zbytku roku, ale i v roce 2022.

Údaje z českého trhu zatím na oživení neukazují. Podle databáze DealWatch se na českém trhu uskutečnilo v letošním prvním pololetí 73 firemních fúzí či akvizic s hodnotou nad milion dolarů. Za stejné období loňského pandemického roku to bylo 125 dokončených transakcí.

"Český trh ale nespí. Zpravidla jde o dlouhodobý proces vyjednávání. Projevuje se efekt odložené poptávky, kdy firmy připravené na prodej nešly na trh v loňském roce. Loňská cena by totiž odrážela obavy z koronaviru a mohla vyvolávat spekulace o kvalitě a hodnotě prodávané firmy. Všechny tyto odložené transakce nyní přicházejí na trh a ve statistikách se projeví ve druhé pololetí," vysvětlil ředitel oddělení fúzí a akvizic PwC ČR Jan Hadrava.

Nárůstu zájmu o akvizice podle něj nahrává fakt, že na trhu je teď řada investorů s volnými finančními prostředky na investice. Loňské obavy z epidemie vedly k tomu, že začaly šetřit nejen domácnosti, ale i investoři. Ti teď mají spoustu volných peněz a jsou připraveni je utratit. Jedná se přitom jak o domácí hráče, tak i kupující především ze západní Evropy, dodal.