Hlasujte a sražte odměny šéfa Applu Tima Cooka, radí poradci akcionářům

Šéf firmy Apple Tim Cook dostal za loňský rok na odměnách téměř sto milionů dolarů.

Šéf firmy Apple Tim Cook dostal za loňský rok na odměnách téměř sto milionů dolarů. Zdroj: Reuters

Mezinárodní poradenská společnost Institutional Shareholder Services doporučuje akcionářům nejhodnotnější firmy světa Apple hlasovat proti odměnám pro generálního ředitele Tima Cooka. Valná hromada se uskuteční na začátku března. „Existují značné výhrady týkající se struktury a výše odměn generálního ředitele Cooka za rok 2021,“ uvedla ISS v dopise investorům.

Kalifornská společnost Apple, výrobce chytrých telefonů iPhone či tabletů iPad, na začátku roku v hlášení pro federální Komisi pro cenné papíry uvedla, že Cook loni obdržel akcie v hodnotě 82,3 milionu dolarů, tedy za zhruba 1,75 miliardy korun. Celkem si Cook za loňský rok přišel na 98,7 milionu dolarů. Vedle akcií dostal svou mzdu – tři miliony dolarů – a další kompenzace.

Společnosti Institutional Shareholder Services, která patří mezi přední poradenské služby v oblasti investic a informací pro institucionální investory a korporace, vadí, že jen část akciového „balíčku“ je navázaná na výkonnostní kritéria, tedy primárně na hospodaření firmy. Renomovaná poradenská firma se nedávno vyjadřovala mimo jiné i ke spojení Moneta Money Bank s Air Bank.

Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007

Video placeholde
• MobilMania.cz

Za zmínku stojí, že Glass Lewis, další významná firma v oblasti akcionářského poradenství, podporuje odměny pro Tima Cooka, jež schválila správní rada. Ani v případě, že by se akcionáři proti výši odměn pro Cooka postavili, by jejich rozhodnutí nebylo pro správní radu závazné.

Samotná firma Apple námitky ISS nekomentovala. V lednovém regulatorním oznámení zaslaném Komisi pro cenné papíry však uvedla, že kompenzace pro nejvyšší vedení firmy odpovídají velikosti společnosti, hospodářským výsledkům a ziskovosti. Členem správní rady Applu je mimo jiné i bývalý americký viceprezident Al Gore.

Tržní hodnota Applu dosahuje přibližně 2,7 bilionu dolarů s tím, že se během deseti let, po která stál Cook v čele, zvýšila desetinásobně. V posledním loňském čtvrtletí dosáhly tržby rekordních 124 miliard dolarů. Čistý zisk za stejné období činil 34,6 miliardy dolarů.

Kromě kompenzace za minulý rok dostal Cook od firmy již dříve pět milionů akcií. Loni v létě většinu prodal za více než 750 milionů dolarů. Odměnu si vysloužil tím, jak skvěle si kurz akcií Applu vedl od jeho nástupu v porovnání s akciemi ostatních firem z burzovního indexu S&P 500.

Jen za posledních dvanáct měsíců vzrostl kurz Applu zhruba o třicet procent. Ukazatel S&P 500 si za stejné období připsal dvanáct procent.