Hlavní index evropských akcií je na rekordu. Cenným papírům pomáhá předpoklad nižších úroků

Frankfurtská burza

Frankfurtská burza Zdroj: profimedia.cz

Akcie na burzách v Evropě ve čtvrtek pokračují v růstu a jejich hlavní index je na rekordu. K zájmu o cenné papíry přispívá zejména očekávání, že základní úrokové sazby v západních zemích budou v letošním roce klesat. Jako první z klíčových centrálních bank dnes přistoupila ke snížení úroků překvapivě ta švýcarská.

Panevropský akciový index STOXX Europe 600, který sleduje obchodování na burzách ve Velké Británii a vybraných zemích Evropské unie, se dopoledne dostal až na 510,07 bodu. Krátce po poledni růst zmírnil a pohyboval se kolem 507,60 bodu, proti předchozímu závěru tak vykazoval nárůst skoro o půl procenta.

Investoři dopoledne poptávali například akcie firem z odvětví základních zdrojů, vyhlídka na snižování úrokových sazeb obecně podporuje zájem o rizikovější investice. Index odvětví základních zdrojů vykazoval nárůst zhruba o 2,7 procenta, neboť vzhůru zamířily ceny většiny základních průmyslových kovů.

Trhy sledují zejména americkou centrální banku (Fed), která ve středu ponechala základní úrok v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je maximum za 22 let. Potvrdila nicméně, že v letošním roce stále očekává trojí snížení sazeb, celkem o 0,75 procentního bodu.

VIDEO: Jak vydělat na akciích či bondech?

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Jak vydělat na akciích, bondech a repo fondech? (celý díl) • E15

„Katalyzátorem rizikového sentimentu je skutečně jenom ten Fed, který naznačuje, že má větší toleranci k vyšším cenovým tlakům a navzdory překvapení u některých dat z poslední doby je stále na cestě k uvolnění měnové politiky,“ řekla hlavní analytička Laura Cooperová, která se ve společnosti BlackRock věnuje oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 po poledni přidával 1,2 procenta na 7834 bodů, zatímco hlavní index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem vykazoval růst o 0,4 procenta na 18.092 bodů. Naopak hlavní index pařížské burzy CAC 40 dopolední zisky smazal a nacházel se na 8153 bodech. To bylo v blízkosti středečního závěru.

Dnes překvapivě snížila základní úrokovou sazbu švýcarská centrální banka. Posunula ji na 1,50 procenta z dosavadní úrovně 1,75 procenta. Příznivě zapůsobila i předběžná zpráva o vývoji aktivity v podnikatelském sektoru eurozóny, kde souhrnný index nákupních manažerů (PMI) v březnu vzrostl na 49,9 bodu z únorové hodnoty 49,2 bodu. Přiblížil se tím klíčové padesátibodové hranici, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.