Hodnota Buffettova portfolia přesahuje 300 miliard dolarů. Věří Applu či Chevronu

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů.

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů. Zdroj: profimedia.cz

Legendární americký investor Warren Buffett ve třetím čtvrtletí přikupoval akcie ropné společnosti Chevron. V portfoliu investičního konglomerátu Berkshire Hathaway, v jehož čele Buffett stojí, se také objevily dvě nové pozice. Nejvíce peněz má stále zainvestováno ve firmě Apple. Vyplývá to z hlášení pro americkou komisi pro cenné papíry, které institucionální investoři předkládají každé čtvrtletí.

Společnost Berkshire Hathaway koupila od začátku července do konce září 5,5 milionu akcií firmy Chevron. Celkem tak vlastní 28,7 milionů kusů, což při pondělním závěrečném kurzu 116,82 dolaru oceňuje podíl na 3,35 miliardy dolarů, zhruba 74 miliard korun. Berkshire drží v Chevronu, který letos těží z růstu ceny ropy, 1,48 procenta akcií.

Dva zcela nové tituly v portfoliu jsou společnost Royalty Pharma, která se zaměřuje na nákup licencí v oblasti biofarmacie, a firma Floor & Decor Holdings specializovaná na prodej podlahových krytin a souvisejících produktů. V obou případech jsou to spíše „nižší“ pozice v hodnotě 548 milionů a 106 milionů dolarů.

Nejdražší rozvody

Video placeholde
• Mall.tv

Celková hodnota Buffettova burzovního portfolia činila k 30. září 293,44 miliardy dolarů, přibližně 6,5 bilionu korun. Vzhledem k silnému růstu trhů z posledních týdnů je velmi pravděpodobné, že hodnota již překročila 300 miliard dolarů. 

Vedle investic na burze však Berkshire vlastní řadu jiných firem, zejména jedny z největších železnic v Severní Americe BNSF Railway, pojišťovnu Geico či různé firmy z oblasti energetiky.

Celková tržní hodnota konglomerátu činí podle kurzu na burze zhruba 637 miliard dolarů. Od začátku roku vzrostla cena akcií Berkshire o čtvrtinu, přičemž Buffett v podniku vlastní okolo 38,5 procenta akcií.

Nadále největší pozicí v portfoliu Buffettovy firmy byly k 30. září byly akcie technologické firmy Apple s tržní hodnotou 133 miliard dolarů. Berkshire Hathaway je akcionářem výrobce chytrých telefonů iPhone od začátku roku 2016. Vlastní v ní 5,4 procenta, což z Berkshire dělá druhého největšího akcionáře po fondech spravovaných investiční společností Vanguard.

Společnost Berkshire Hathaway se však v minulém čtvrtletí také zbavovala akcií některých firem. Zcela odprodala akcie farmaceutického koncernu Merck & Co. V portfoliu už nejsou ani akcie mediální společnosti Liberty Global. Buffett navíc snížil pozice v dalších farmaceutických společnostech – AbbVie a Bristol-Myers Squibb.

Největší Buffettovy portfoliové investice k 30. září připadaly na společnosti Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola, Kraft Heinz, Moody´s Corp., Verizon Communications, U.S. Bancorp, DaVita Healthcare a Bank of New York Mellon. Úplný přehled uvádí například web Datorama.