Hodnota čínských korporátních obrů klesla, ti američtí prosperují. Dominuje jim Microsoft

Prodejna Microsoftu v New Yorku

Prodejna Microsoftu v New Yorku Zdroj: Profimedia

ICBC
2
Fotogalerie

V žebříčku stovky největších světových firem je nadále patnáct čínských, jejich souhrnná hodnota však citelně klesla. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti PwC.

Patnáctka čínských zástupců v pořadí ztratila za rok ze své hodnoty pět procent. Podle PwC dosahovalo ocenění největších čínských společností ke konci března 3,19 bilionu dolarů. Autoři studie zmiňují, že se na trendu podepsala i americko-čínská obchodní válka a změna sentimentu investorů.

Korporace jako Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank a China Petroleum & Chemical Corporation odepsaly meziročně mezi 14 až 17 procenty své hodnoty.

Většina ze stovky největších firem pochází z USA. Sídlo jich tam má celkem 54 a na celkové tržní kapitalizaci se podílí dokonce ze 63 procent. Souhrnná kapitalizace stovky největších firem světa se v roce 2019 dostala na rekordní hodnotu 21 bilionů dolarů, což meziročně znamená pětiprocentní nárůst. Zároveň je to ale zpomalení proti předchozímu desetiprocentnímu růstu.

Na první pozici se dostal Microsoft, který po sedmi letech sesadil z pomyslného trůnu  Apple. Následují Amazon a Alphabet. "Dominanci Spojených států má na svědomí zejména rostoucí síla prvních čtyř umístěných hráčů, kteří každoročně zvyšují svůj náskok před zbytkem žebříčku," uvedl expert z poradenského oddělení PwC ČR Antonín Koukolík.

Technologické firmy se postaraly o 27 procent celkové tržní kapitalizace žebříčku. Výrazný meziroční růst (o 15 procent) zaznamenaly největší firmy z oblasti zdravotnictví a telekomunikací. Naopak o tři procenta pokleslo ohodnocení firem z finančního sektoru.

Největší zhodnocení za posledních deset let zaznamenal Amazon, který je v očích burzovních investorů nyní o 843 miliard cennější. V relativním srovnání zvítězil Netflix, který se stihl zhodnotit o 6081 procent. Žebříček se za deset let obměnil téměř z poloviny, když se v něm udrželo 53 firem.