Vlakem v Číně: Připravte se na hlučné cestující i dechberoucí výhledy

I sedmihodinová cesta vlakem může být parádní zážitek...

I sedmihodinová cesta vlakem může být parádní zážitek... Zdroj: Jiří Liebreich

Jen chvíli po nastoupení do vlaku...
...si to uháníme 241 kilometrů v hodině, později zrychlíme až na 250.
Každý rychlovlak je klimatizován, na displeji můžete vidět venkovní i vnitřní teplotu.
Podívejte se, co vidí cestující na čínské železnici
Podívejte se, co vidí cestující na čínské železnici
86
Fotogalerie

Cestování po čínské železnici nenabízí jen rychlý, spolehlivý a většinou pohodlný přesun z jednoho místa na druhé, ale také parádní výhledy na krásnou přírodu. Následující snímky byly pořízeny na tratích o celkové délce zhruba tři tisíce kilometrů mezi stanicemi v Čcheng-tu, Si-anu, Kaili, Kuej-linu a Čang-ťia-ťie. Čím se může pokochat cestující? Jak to vypadá ve vlacích a na nádražích? A na čem si může cestující smlsnout? Podívejte se do naší galerie.

Krásné výhledy na hornatou krajinu cestu značně zpříjemní. Horší to je s disciplínou některých cestujících. Přestože vlakový rozhlas pasažéry upozorní, ať neruší ostatní, jinak že se vystavují pokutám a snížení osobního kreditu, někdy to v rychlovlacích vypadá spíše jako ve velkém kinosále nebo v počítačové herně. Ne všichni cestující zatím objevili výdobytek moderní techniky - sluchátka - a tak se vám může snadno stát, že si "vychutnáte" film spolu s pasažérem sedícím vedle vás.

Paradoxně to bývají vlaky nižší kategorie, kde se cestující více krotí. Hrají společenské hry, povídají si. Možná i proto, že tradiční vlaky na rozdíl od rychlovlaků většinou nenabízí možnost dobíjení elektroniky.