Hongkongský regulátor posvětil Home Creditu cestu na burzu

Hongkongská burza už několik měsíců klesá, Home Credit přesto pokračuje v přípravách na vstup na tamní burzu

Hongkongská burza už několik měsíců klesá, Home Credit přesto pokračuje v přípravách na vstup na tamní burzu Zdroj: profimedia.cz

Český úvěrář Home Credit ze skupiny PPF je o krok blíže vstupu na hongkongský parket. Kotační výbor tamní burzy totiž v minulém týdnu schválil záměr Home Creditu miliardářů Petra Kellnera a Jiřího Šmejce vydat v Hong Kongu své akcie. Pozitivní výsledek schvalovacího procesu, v němž burza analyzuje soulad byznysového profilu zájemce se standardy tamního trhu, je klíčový pro start jednání s potenciálními investory. K němu má dojít během několika týdnů, z těchto jednání teprve vyplyne, zda domácí úvěrář primární nabídku vůbec uskuteční.  

„Potvrzuji, že náš zájem vstoupit na burzu existuje a procházíme procesem, který tamní burza pro splnění tohoto cíle požaduje,“ uvádí šéf komunikace Home Creditu Milan Tománek s tím, že s ohledem na regulatorní pravidla burzy nemůže věc blíže komentovat. Souhlas s pokračováním příprav na vstup na burzu vyplývá z regulatorních informací publikovaných hongkongskou burzou.

Ambicí firmy je podle dřívějších údajů agentury Reuters získat z emise akcií přes jednu miliardu dolarů. To by odpovídalo zhruba osmině hodnoty firmy tak, jak ji ocenil letošní prodej dvou procent akcií Home Creditu z účtu Jiřího Šmejce na Petra Kellnera. Součástí úpisu nemá být americký byznys skupiny ve spojení s tamním mobilním operátorem Sprint, ani česká úvěrová platforma Zonky. 

„Zatím se nezdá, že by se hongkongská burza stávala místem, které by investoři považovali za zapovězené místo,“ uvádí investiční expert se znalostí tamního trhu, který si nepřál být jmenován. Od kritické poloviny srpna navíc burza zažila určité uvolnění. Tamní index Hang Seng od té doby zhruba o půldruhého procenta posílil, přesto trh zůstává poblíž svého letošního minima. „Neexistuje žádná záruka, že se emise akcií uskuteční,“ upozorňuje nicméně Home Credit v regulatorním hlášení předaném v neděli České národní bance. 

Ještě v posledních týdnech přitom trh spekuloval, zda Home Credit vzhledem k podmínkám na tamním trhu záměr vydat akcie neodloží. „Hongkongská burza zažila nejdelší šňůru propadů za posledních pětatřicet let, což může odradit spoustu investorů, kteří by měli zájem o emisi akcií Home Creditu,“ upozorňoval v polovině srpna hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Rizikovými faktory vstupu firmy na trh zůstávají podle hlasů z trhu dopady obchodní války mezi Amerikou a Čínou na asijský trh, stejně jako stabilita právního rámce Hong Kongu.