Icahn: Akcie Applu jsou stále výrazně podhodnocené

Apple Watch

Apple Watch Zdroj: CTK

Akcie americké technologické společnosti Apple jsou stále "dramaticky podhodnocené". Uvedl to americký investor Carl Icahn, který spravuje investice v řádu miliard dolarů. Apple je přitom už teď nejhodnotnější společností na světě. Cena jeho akcií se v současnosti pohybuje kolem 130 dolarů, podle Icahna by však měla činit 240 dolarů.

Icahn podle agentury Reuters poprvé označil akcie Applu za podhodnocené loni v říjnu, od té doby jejich cena stoupla o více než čtvrtinu. Firma v dubnu rozšířila program odkupu vlastních akcí na 140 miliard dolarů z 90 miliard ohlášených loni. Zároveň o 11 procent na 52 centů zvýšila čtvrtletní dividendu. Icahn uvedl, že Apple by měl odkup vlastních akcií ještě rozšířit.

Icahn patří mezi deset největších akcionářů Applu a již delší dobu firmu tlačí k tomu, aby akcionářům poskytovala více peněz v podobě dividend a odkupu vlastních akcií. Podle únorových údajů vlastní Icahn asi 53 milionů akcií Applu v hodnotě téměř sedmi miliard dolarů.

Carl IcahnCarl Icahn | CTKIcahn patří mezi deset největších akcionářů Applu

Icahn uvedl, že Apple podle jeho názoru v příštím roce vstoupí na trh s televizemi a do roku 2020 i na trh s automobily. „To je názor, který investoři do cen akcií zjevně vůbec nezapočítávají,“ dodal. Čistý zisk Applu ve druhém finančním čtvrtletí meziročně vzrostl o třetinu na 13,6 miliardy dolarů. Firma ve čtvrtletí, které skončilo 28. března, prodala více než 61 milionů telefonů iPhone. To je meziroční nárůst o 40 procent.

Telefony iPhone se na celkových tržbách Applu podílely více než dvěma třetinami. Popularita iPhonů tak kompenzuje slábnoucí poptávku po počítačových tabletech iPad. Prodej iPadů se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně snížil téměř o čtvrtinu na 12,6 milionu přístrojů.

Apple v dubnu zahájil prodej chytrých hodinek Apple Watch. Hodinky jsou přitom prvním produktem nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením generálního ředitele Tima Cooka. Ten v roce 2011 nahradil v čele podniku legendárního Steva Jobse, který brzy poté zemřel na rakovinu. Hodinky po spárování s telefonem iPhone uživatelům umožňují například kontrolovat internetovou poštu, poslouchat hudbu či telefonovat.

Cena hodinek začíná na 349 dolarech (zhruba 8400 korun), zájemci o luxusní verzi „Edition“ si však musejí připravit nejméně 10 tisíc dolarů (přes 240 tisíc korun).

Co se děje s akciemi Apple?