ICE převezme věhlasnou burzu NYSE Euronext, zaplatí 8 miliard dolarů

Burza NYSE

Burza NYSE Zdroj: profimedia.cz

Provozovatel burzy IntercontinentalExchange (ICE) převezme za 8,2 miliardy dolarů (asi 156,2 miliardy korun) věhlasnou burzu NYSE Euronext. Vznikne tak globální burzovní operátor, který bude nabízet širokou škálu obchodů s finančními produkty a který bude konkurovat svému úhlavnímu rivalovi, jímž je neméně věhlasná burza CME Group z Chicaga.

ICE, přes kterou se obchodují komodity, za burzu NYSE Euronext zaplatí z části hotově a z části svými akciemi. Nabízená cena jednu akcii NYSE Euronext ohodnocuje na 33,12 USD, což je proti středeční závěrečné ceně na burze prémie skoro 38 procent. ICE oznámila, že až bude kontrakt uzavřen, akcionáři NYSE Euronext budou vlastnit asi 36 procent akcií ICE.

Po více než 200 letech tak NYSE Euronext přestává být nezávislou. Končí zároveň období, kdy byla synonymem amerického kapitalismu téměř výlučně značka NYSE (New York Stock Exchange) a pověstná Big Board (Velká tabule), na které se zobrazují kurzy akcií a která se pravidelně objevuje v záběrech televizí po celém světě.

Na transakci už se dohodly správní rady obou firem, neznamená to ale, že kontrakt bude automaticky dokončen. Své totiž ještě budou muset říci regulační orgány a jejich postoj je velkou neznámou. Nestačí totiž jen stanovisko úřadů ve Spojených státech, vyjadřovat se budou také úřady v EU a zřejmě i jinde.

ICE a konkurenční burzovní operátor Nasdaq OMX Group už se loni snažily burzu NYSE Euronext převzít a nabídly za ni asi 11 miliard dolarů. Záměr u regulátorů narazil a nakonec z něj sešlo. V roce 2004 pak jiná burza Nymex zvažovala, že převezme ICE.