Index PX v týdnu klesl o 0,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu opět nepatrně klesly a hlavní index PX tak zůstal nadále pod tisícibodovou hranicí. Index ve srovnání s minulým pátkem přišel o 0,6 procenta na 988 bodů. O téměř 30 procent zlevnily akcie technologické firmy KIT digital, naopak nejvíce si polepšily cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ. V předchozím týdnu akcie klesly o 0,4 procenta.

„Akciové trhy si po téměř pěti týdnech nepřetržitého růstu vybraly oddechový čas a došlo k určitému vybírání zisků. Celý týden byl ve znamení absence výraznějších zpráv. Jediným výraznějším a současně negativním impulzem bylo pouze ve čtvrtek zveřejnění předstihových ukazatelů z průmyslu, které jak v Číně, tak v Evropě přinesly zklamání a zchladily očekávání, které vyvolala dobrá data zveřejněná v předchozích týdnech,“ uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce v rámci pražské burzy ztratil titul KIT digital, a to 29,9 procenta na 116 korun. Technologické akcie podle Rysky reagovaly na dnešní zprávu, že že představenstvo firmy opouští čtveřice ředitelů. S titulem bylo několikrát pozastaveno obchodování.

Největší růst, avšak mírný, zaznamenaly proti minulému týdnu akcie ČEZ, a to o jedno procento na 809 korun. Podle Rysky za růstem nebyla žádná zpráva.

Příští týden by měl být podle Rysky bohatší na kurzotvorné informace. „Domníváme se, že trhy mohou opět začít sledovat výnosy dluhopisů evropských států, které začaly ke konci tohoto týdne růst. Na celý týden jsou také naplánována vystoupení představitelů amerického Fedu,“ doplnil.