Index strachu spadl nejníže za šest let

Burza

Burza Zdroj: ctk

VIX index, kterému se na Wall Street přezdívá index strachu, se tento týden dostal nejníže za posledních šest let. VIX, jenž měří rozkolísanost akciového indexu S&P 500, se během pondělí dostal na hodnotu 11,58 bodu. Index, který je pozorně sledován, protože ukazuje nervozitu investorů, vytrvale klesá již delší dobu, naopak akciové indexy zdolávají dosavadní historické rekordy.

Navzdory několik měsíců trvajícímu posilování akcií a akciových indexů někteří investoři zůstávají skeptičtí, zda je růst opravdu tažen silným fundamentem společností. „Poslední růst akcií by mohl spíše reflektovat příliv likvidity namísto pozitivních očekávání ohledně hospodaření společností,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Steven Ricchiuto, hlavní ekonom Mizino Securities.

„Ve světle problémů eurozóny, nejistoty v Japonsku, touhy vlády zasahovat do ekonomiky v Číně a zrychlující inflace v Latinské Americe je jednoduché odvodit, proč by americký akciový trh mohl být bezpečným přístavem pro akciové investory z celého světa,“ dodal Ricchiuto.

Vývoj indexu volatility VIXVývoj indexu volatility VIX | E15

Pravdou rozhodně zůstává, že další akciové indexy se s propadem na přelomu let 2008 a 2009 do dneška nevyrovnaly. Index pražské burzy PX se před finanční krizí pohyboval na úrovni 1900 bodů. Nyní je zhruba na tisíci bodech, musel by tedy posílit o celých 90 procent.

Lépe na tom je třeba německý DAX, který také již atakuje předkrizová maxima. Také britský index FTSE 100 se tento týden dostal nejvýše od prosince 2007.