„Index strachu“ vyletěl o 30 procent. Trhy ovládly obavy z důsledků tragédie

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Akcie na evropských burzách dnes navázaly na čtvrteční jednoprocentní propad a pokračují mírnějším tempem v poklesu. Finanční trhy jsou po zřícení malajsijského letadla nad východní Ukrajinou opatrné a obávají se dalšího vzestupu napětí ve vztazích mezi Ruskem a Západem. Podle odborníků vedou investory k opatrnosti početné otázky kolem možného sestřelení letounu.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 zahájil dnes poklesem o 0,5 procenta a později se jeho ztráty zmírnily. Index frankfurtské burzy DAX ale v poledne ztrácel 0,7 procenta a londýnský FTSE 100 oslaboval o 0,4 procenta. Výrazně vyšší je nyní naopak globální index VIX, který měří míru cenového kolísání a zajištění před dalším poklesem kurzů.

„Index VIX, známý také jako 'index strachu', vystoupal o 32,7 procenta, což ukazuje nervozitu trhů,“ uvedli podle agentury AFP analytici společnosti Saxo Banque k situaci krátce po čtvrtečním oznámení katastrofy, která si vyžádala téměř 300 obětí.

Kde je pravda

Po čtvrtečních divokých spekulacích se dnes investoři už snažili rozlišovat pravdivé a nepravdivé zprávy kolem zřícení letadla, k němž došlo v oblasti konfliktu mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými vzbouřenci. Investoři se spíše přiklánějí k názoru, že nešlo o úmyslný čin, ale o nějaké pochybení, zhodnotil situaci Renaud Murail z Barclays Bourse.

Dnešní vývoj indexu „strachu“ VIX (zdroj: finance.yahoo.com)

Více než evropské burzy byly incidentem zasaženy trhy v Rusku, ale i ve Spojených státech a v Asii. Indexy ruských akcií dnes ztrácely zhruba dvě procenta.

Propadly se Wall Street i Tokio

Hlavní indexy na Wall Street klesly ve čtvrtek o zhruba jedno procento a stejným tempem se dnes propadl tokijský index Nikkei 225. Futures na americké indexy, které naznačují dnešní vývoj, ale zhruba tři hodiny před zahájením obchodování mírně zpevňovaly.

Dnešní vývoj západoevropského indexu FTSEurofirst 300 (zdroj: markets.ft.com)

Celkově lze nyní na finančních trzích očekávat opatrnost. „Pokud nějaká skupina (nyní) nepřizná svou odpovědnost, tak potrvá dny, než se zjistí viník. A do té doby hrozí, že trhy nebudou chtít nijak zvlášť riskovat,“ předpověděl analytik Jasper Lawler ze společnosti CMC Markets.