Indický akciový trh může vyrůst i desetinásobně, prorokují analytici

Hodnota indického akciového trhu může v příštích 20 letech stoupnout i desetinásobně a dosáhnout nejméně 40 bilionů dolarů (946,4 bilionu korun), myslí si analytici oslovení zpravodajským serverem CNBC. Svůj odhad vysvětlují důvěrou investorů a hospodářským růstem. Indický akciový trh je s hodnotou 4,6 bilionu dolarů čtvrtý největší na světě, naposledy v prosinci svou tržní kapitalizací překonal Hongkong. Index indických akcií Nifty 50 si loni připsal 20 procent.

„Do té doby můžeme snadno dosáhnout 40 bilionů dolarů,“ konstatoval Sudžán Hádžará, výkonný ředitel a hlavní ekonom společnosti Anand Rathi Securities. Poukázal přitom na silný hospodářský růst země a „mnohem stabilnější“ měnu.

Výrazně optimističtější očekávání má Maníš Čókhání, který vede investiční společnosti Enam Holdings. Předpovídá, že indické akciové trhy by mohly v příštích dvou dekádách vzrůst na 60 bilionů dolarů.

„Růst indického hrubého domácího produktu (HDP) vedl k tomu, že společnosti zvýšily své zisky, a to se projevilo na výkonnosti akciového trhu,“ uvedl Atul Singh, generální ředitel společnosti LGT Wealth India, která se zabývá správou majetku. Ekonomika země za finanční rok 2023 podle vlády vzrostla o 7,2 procenta a odhaduje se, že se ve finančním roce 2024 zvýší o 7,6 procenta. Finanční rok v zemi začíná 1. dubna a končí 31. března.

Indie má také „zásobárnu nového kapitálu“, která může nadále zvyšovat tržní ocenění, uvedl Hádžará. V Indii se v roce 2023 uskutečnilo 220 primárních nabídek akcií (IPO), což bylo podle poradenské firmy EY nejvíce na světě. „Indie má celosvětově nejvyšší počet veřejně obchodovaných společností na světě, více než 6000, a ty rády získávají kapitál v dřívější fázi svého životního cyklu,“ dodal Hádžará.