Fenomén „Ball Street“ násobí investorům vklady. Indické akcie se šikují k dalšímu boomu

Slavnostní zahájení obchodního dne na bombajské burze u příležitosti svátku světel

Slavnostní zahájení obchodního dne na bombajské burze u příležitosti svátku světel Zdroj: profimedia.cz

Když už se nad indickou Bombají konečně alespoň na chvíli rozplyne hustý mrak smogu, naskytne se pozorovatelům pohled jako z pohádek tisíce a jedné noci. Totiž alespoň burziánům, kterým tamní trh jen za poslední rok vydělal i třetinu a pro mnohé z nichž se stal namísto americké Wall Street akciovým trhem číslo jedna. Výsledkem je, že tamní akcie jsou na počátku února nejvýše v historii a investoři hnaní lákadlem jedné z mála velkých a plnotučně rostoucích ekonomik světa neváhají posílat na východ další peníze. Kult indických akcií je zároveň už nyní větší než těch amerických a jeho budoucnost začíná rozdělovat analytiky na dva nesmiřitelné tábory. 

„Indie těží ze své mladého a rychle rostoucího obyvatelstva, digitalizace, pragmatického přístupu a globálního napětí,“ v kostce vysvětluje důvody růstu tamního trhu analytik investiční platformy Portu Marek Malina. Ekonomicky pak na celé čáře vyhrává v nepsaném souboji s Čínou i zbytkem světa. Jen pro letošek má Indie povyrůst o zhruba sedm procent.

„Indická ekonomika je růstově značně odolná a její přitažlivost zvyšují obavy o ekonomickou stabilitu Číny a její geopolitickou tenzi se Západem,“ připomíná šéf globální finančně-poradenské společnosti deVere Nigel Green. 

Supervýkonnost indických akcií dobře ilustruje index S&P BSE, který jen za poslední rok vydělal téměř 33 procent, tedy o čtrnáct procentních bodů více než S&P 500. Indie přitom nepřekonala Ameriku zdaleka jen v posledním roce.

Zatímco od první pandemické vlny na prahu jara 2020 dokázala Wall Street vydělat investorům takřka přesně stovku procent, zmíněný indický index dokázal burziánům vynést téměř dvakrát tolik. „Právě z čínských akcií a fondů lze vysledovat velký odliv kapitálu, který našel své útočiště právě v Indii,“ připomíná analytik XTB Štěpán Hájek. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!